choroby serca

Przez choroby serca umiera w Polsce co roku ponad 175 tysięcy osób, co stanowi ok. 46 procent wszystkich zgonów. Ale dbanie o serce jest łatwe i wymaga przestrzegania kilku prostych zasad. Sprawdź, co zrobić, aby serce było w dobrej kondycji.

Bądź aktywny fizycznie

Ruch dobrze wpływa na krążenie, pomaga zachować prawidłową masę ciała, poprawia samopoczucie – mówi Konrad Gaca, specjalista żywieniowy, ekspert ds. leczenia otyłości. Liczy się tu przede wszystkim regularność i dostosowanie formy aktywności do naszych możliwości – dodaje. Aktywny odpoczynek jest szczególnie ważny dla osób, które prowadzą „siedzący” tryb życia, pracują przed komputerem.

Ogranicz sól w diecie

Sól zatrzymuje wodę w organizmie, podnosi ciśnienie, przyczynia się do pogłębienia objawów chorób serca takich jak obrzęki, przyspieszona praca serca albo duszności. Wysokie ciśnienie krwi jest czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca – serce musi bowiem ciężej pracować, aby pompować krew do całego organizmu. Dodatkowe ciśnienie obciąża tętnice, a to może w znacznym stopniu osłabić serce. Sól można z powodzeniem zastąpić aromatycznymi ziołami, takimi jak tymianek, oregano, bazylia czy majeranek – mówi Konrad Gaca.

Ogranicz ilość spożywanego cukru

Cukier dostarcza wyłącznie pustych kalorii, zaburza systemy regulujące odczuwanie głodu i sytości. Jego nadmiar podnosi ciśnienie, zwiększa poziom trójglicerydów, czyli tworzy idealne warunki do rozwoju otyłości i chorób serca.

Nawadniaj organizmu

Regularne picie wody jest bardzo ważne w codziennej diecie, skutecznie przyspiesza metabolizm. Najlepiej wybierać mineralną niegazowaną i zrezygnować ze słodkich napojów – zawierają ogromne ilości cukru.

Przyswajaj więcej błonnika

Niedobór błonnika w diecie może być bardzo groźny dla układu krążenia, dlatego w naszym codziennym menu powinno znaleźć się wiele produktów bogatych w błonnik, takich jak: kasze, płatki owsiane, ryż niełuskany, gruboziarniste pieczywo, warzywa i owoce.

Dobieraj odpowiednie tłuszcze

Bardzo ważne jest wprowadzenie do codziennej diety produktów bogatych w tłuszcze nienasycone. Warto uwzględnić w jadłospisie tłuszcze ryb morskich, np. łososia. Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy również w orzechach włoskich, migdałach, ziarnach słonecznika, oliwie, oleju rzepakowym i lnianym – wzmacniają odporność.

Dostarczaj organizmowi magnez, potas i wapń

Wszystkie te pierwiastki mają duże znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia. Magnez dodatkowo buduje układ odpornościowy. Znajdziemy go w gorzkiej czekoladzie, awokado, płatkach owsianych, kaszy gryczanej, pestkach dyni, migdałach. Potas znajdziemy w warzywach i owocach, szczególnie w pomidorach, selerach i grejpfrutach. Jego bogate źródło stanowią także ryby, pieczywo razowe i orzechy. Wapń możemy dostarczyć organizmowi jedząc twaróg, jogurty, kefiry i maślanki.

Spożywaj kiełki pszenicy, owsa i soi

To niezwykle ważne źródła witaminy C i E, a także kwasów omega–3. Doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie sałatek.

Poświeć czas na regenerację

W profilaktyce chorób serca niezmiernie ważna jest także codzienna skuteczna regeneracja, czas na odpoczynek i odpowiednia ilość snu – mówi ekspert żywieniowy, Konrad Gaca. W zależności od wieku na sen należy poświęcać od 6 do 10 godzin dziennie.

Dostarczaj organizmowi jod

Jod to antyoksydant chroniący przed nadczynnością tarczycy. Choroba ta zwiększa poziom złego cholesterolu w organizmie. Znajdziesz go w takich produktach jak: borówki, truskawki, fasolka szparagowa.

Ogranicz używki 

Jeśli chcesz cieszyć się zdrowym sercem to powinieneś rzucić palenia i ograniczyć spożywanie alkoholu. Te używki wpływają źle na kondycję serca.

(Źródło: infowire.pl)

2 KOMENTARZE

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.