choroby serca

Przez choroby serca umiera w Polsce co roku ponad 175 tysięcy osób, co stanowi ok. 46 procent wszystkich zgonów. Ale dbanie o serce jest łatwe i wymaga przestrzegania kilku prostych zasad. Sprawdź, co zrobić, aby serce było w dobrej kondycji.

Bądź aktywny fizycznie

Ruch dobrze wpływa na krążenie, pomaga zachować prawidłową masę ciała, poprawia samopoczucie – mówi Konrad Gaca, specjalista żywieniowy, ekspert ds. leczenia otyłości. Liczy się tu przede wszystkim regularność i dostosowanie formy aktywności do naszych możliwości – dodaje. Aktywny odpoczynek jest szczególnie ważny dla osób, które prowadzą „siedzący” tryb życia, pracują przed komputerem.

Ogranicz sól w diecie

Sól zatrzymuje wodę w organizmie, podnosi ciśnienie, przyczynia się do pogłębienia objawów chorób serca takich jak obrzęki, przyspieszona praca serca albo duszności. Wysokie ciśnienie krwi jest czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca – serce musi bowiem ciężej pracować, aby pompować krew do całego organizmu. Dodatkowe ciśnienie obciąża tętnice, a to może w znacznym stopniu osłabić serce. Sól można z powodzeniem zastąpić aromatycznymi ziołami, takimi jak tymianek, oregano, bazylia czy majeranek – mówi Konrad Gaca.

Ogranicz ilość spożywanego cukru

Cukier dostarcza wyłącznie pustych kalorii, zaburza systemy regulujące odczuwanie głodu i sytości. Jego nadmiar podnosi ciśnienie, zwiększa poziom trójglicerydów, czyli tworzy idealne warunki do rozwoju otyłości i chorób serca.

Nawadniaj organizmu

Regularne picie wody jest bardzo ważne w codziennej diecie, skutecznie przyspiesza metabolizm. Najlepiej wybierać mineralną niegazowaną i zrezygnować ze słodkich napojów – zawierają ogromne ilości cukru.

Przyswajaj więcej błonnika

Niedobór błonnika w diecie może być bardzo groźny dla układu krążenia, dlatego w naszym codziennym menu powinno znaleźć się wiele produktów bogatych w błonnik, takich jak: kasze, płatki owsiane, ryż niełuskany, gruboziarniste pieczywo, warzywa i owoce.

Dobieraj odpowiednie tłuszcze

Bardzo ważne jest wprowadzenie do codziennej diety produktów bogatych w tłuszcze nienasycone. Warto uwzględnić w jadłospisie tłuszcze ryb morskich, np. łososia. Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy również w orzechach włoskich, migdałach, ziarnach słonecznika, oliwie, oleju rzepakowym i lnianym – wzmacniają odporność.

Dostarczaj organizmowi magnez, potas i wapń

Wszystkie te pierwiastki mają duże znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia. Magnez dodatkowo buduje układ odpornościowy. Znajdziemy go w gorzkiej czekoladzie, awokado, płatkach owsianych, kaszy gryczanej, pestkach dyni, migdałach. Potas znajdziemy w warzywach i owocach, szczególnie w pomidorach, selerach i grejpfrutach. Jego bogate źródło stanowią także ryby, pieczywo razowe i orzechy. Wapń możemy dostarczyć organizmowi jedząc twaróg, jogurty, kefiry i maślanki.

Spożywaj kiełki pszenicy, owsa i soi

To niezwykle ważne źródła witaminy C i E, a także kwasów omega–3. Doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie sałatek.

Poświeć czas na regenerację

W profilaktyce chorób serca niezmiernie ważna jest także codzienna skuteczna regeneracja, czas na odpoczynek i odpowiednia ilość snu – mówi ekspert żywieniowy, Konrad Gaca. W zależności od wieku na sen należy poświęcać od 6 do 10 godzin dziennie.

Dostarczaj organizmowi jod

Jod to antyoksydant chroniący przed nadczynnością tarczycy. Choroba ta zwiększa poziom złego cholesterolu w organizmie. Znajdziesz go w takich produktach jak: borówki, truskawki, fasolka szparagowa.

Ogranicz używki 

Jeśli chcesz cieszyć się zdrowym sercem to powinieneś rzucić palenia i ograniczyć spożywanie alkoholu. Te używki wpływają źle na kondycję serca.

(Źródło: infowire.pl)

2 KOMENTARZE

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię