3 zimowe sałatki

Zima rozszalała się na dobre. A w taką pogodę trzeba zadbać o odpowiednie posiłki, po to, aby mieć energię walczyć z mrozem. Pomogą sałatki, które wykorzystują zimowe bogactwo, czyli warzywa korzenne i kapuściane. Sprawdźcie nasze przepisy.

Jedną z najczęściej wykorzystywanych sałatek zimą jest sałatka ziemniaczana. Jest z nią podobnie jak z sałatką jarzynową – w każdym domu smakuje inaczej. Inną bardzo dobrą formą dodania sobie energii zimą są surówki – wykorzystywanie surowych warzyw dostarcza naszym organizmom wiele witamin i składników odżywczych. Zimą potrzebujemy także produktów kapuścianych takich jak kapusta pekińska i czerwona kapusta. Sprawdźcie przepisy na sałatki.

Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 kostka rosołowa
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 liść laurowy
  • 1 szczypta kminku
  • 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, dodając do nich liść laurowy i kminek. Jeśli są już miękkie, obierz, poszatkuj w talarki. Umieść w misce.
  2. Na gorącej patelni usmaż boczek – ma być chrupki. Odłóż go na bok na papierowy ręcznik, by odsączyć boczek z tłuszczu.
  3. Połącz kostkę z wrzącą wodą (0,5 l), by przygotować aromatyczny bulion wołowy. Wlej go do ziemniaków, następnie dodaj olej i ocet. Odstaw, aby całość wystudziła się.
  4. Jak ziemniaki będą chłodne, przełóż je do naczynia, a na górę połóż chrupiący boczek. Wierzch posyp natką pietruszki i dopraw pieprzem.

Jeśli chcemy przygotować nieco lżejszą wersję, warto zainspirować się kuchnią śródziemnomorską i do sałatki dodać oliwki oraz pomidorki koktajlowe.

Surówka z marchewki po indyjsku

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta kardamonu
  • pół pęczka kolendry
  • 1 cytryna
  • 1 małe kłącze imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj marchewkę na tarce na grubych oczkach. Włóż do salaterki. Imbir także zetrzyj, ale tym razem na drobnych oczkach. Natomiast papryczkę chilli posiekaj drobniutko i połącz z marchewką.
  2. Czas na przygotowanie aromatycznego sosu. Sok pomarańczowy połącz z sokiem cytrynowym. Dołóż cukier, cynamon, kardamon i sos sałatkowy. Składniki wymieszaj dokładnie.
  3. Upraż migdały. W tym celu włóż je do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni. Czas pieczenia to ok. 10 minut.
  4. Połącz sos z marchewką, dodaj migdały, zamieszaj i odstaw surówkę. Poczekaj minimum 20 minut, aby smaki się przeniknęły.
Surówka z kapusty czerwonej

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 300 g kapusty czerwonej
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj, poszatkuj główkę kapusty i przełóż do wrzątku. Gotuj do momentu, aż będzie półmiękka.
  2. Teraz odcedź i ostudź.
  3. Umyj jabłko oraz cebulę, obierz, pokrój w drobną kostkę. Dorzuć do kapusty.
  4. Aby przygotować pachnący ziołowy dressing, połącz sos sałatkowy z olejem, cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Wlej do surówki.

Smacznego!

(Źródło: infowire.pl)

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię