przepisy na pączki

Tłusty czwartek coraz bliżej. Jeżeli nie lubicie kupować pączków, a lubicie za to szaleć w kuchni – zróbcie swoje własne pyszności z okazji dnia, w którym możemy się objadać do woli. Sprawdźcie 4 przepisy na pączki. 

Przed tłustym czwartkiem należy się dobrze przygotować. Ostatnio pisaliśmy, gdzie w Warszawie można się wybrać na pączki, a teraz dla tych z Was, którzy biorą na siebie przygotowanie smakołyków mamy 4 przepisy na pączki.

Pączki z serka homogenizowanego 

Składniki

250g serka homogenizowanego waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
2 duże jajka
2-3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki wymieszać na masę. Kłaść łyżką lub lepić kulki na gorący olej. Smażyć na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

Pączki z marmoladą

Składniki:

1 kg mąki pszennej
20 dag cukru (1 szklanka)
25 dag masła
6 – 7 jaj
1,5 szklanki mleka
5 – 6 dag drożdży
1 olejek śmietankowy
szczypta soli
marmolada
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Przygotowanie:

Z mleka, drożdży oraz z 1/3 części mąki wykonać rozczyn i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, dodać cukier, jaja, olejek śmietankowy, pozostałą część mąki, sól i dobrze rozpuszczone masło (może być stopione). Wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie odstawało od ręki odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto podrośnie, formować kulki, a do ich środka nakładać marmloladę wieloowocową (najlepiej twardą). Pączki kłaść na wysypanej mąką serwetce, żeby jeszcze podrosły. Kiedy niech podrosną, smażyć je na gorącym oleju na złoty kolor. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy są dobrze wysmażone. Po usmażeniu wyłożyć na bibułę, aby odcedzić z tłuszczu i następnie posypać cukrem pudrem.

Pączki bezglutenowe

Składniki:

180 g mąki ziemniaczanej
150 g margaryny
1 szklanka wody
4 jaja
1 łyżka cukru szczypta soli

Przygotowanie: 

Należy podgrzać wodę i rozpuscić w niej margarynę. Cały czas mieszając dodać cukru, soli oraz mąki ziemniaczanej (stopniowo, nie sypiemy wszystkiego na raz!). Mieszać do mamentu uzyskania jednolitej masy, następnie dodać jajka i wymieszać mikserem. Z ciasta trzeba uformować kuleczki i wrzucić je na rozgrzany olej lub smalec. Pączki po wierzchu można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Pączki pieczone

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
100 ml letniego mleka roślinnego
7 g drożdży instant
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki soli
1 szklanka purée z batatów
½ szklanki oleju kokosowego
do faszerowania: marmolada wieloowocowa lub z róży
do ozdoby: cukier puder, woda, skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza purée z batatów i olejem kokosowym odmierzyć, włożyć do miski i zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego przez 1 – 2 minuty. Następnie dodawać po jednej łyżce purée z batatów i zagniatać kolejne 3 – 5 minut do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni. Wtedy dodawać po jednej łyżce oleju i zagniatać ciasto kolejne 3 – 5 minut, a gdy będzie odchodzić od dłoni przełożyć do delikatnie oprószonej mąką miski i odłożyć na 1 godzinę do wyrastania.Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na placek grubości 0,5 – 1 cm i wykrawać z niego kółka. Do środka każdego wkładać łyżeczkę marmolady, sklejać i formować w kuleczkę. Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć czystą ściereczką, kiedy wszystkie pączki będą gotowe zostawić do wyrastania na ½ godziny. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do gorącego piekarnika wsunąć wyrośnięte pączki i piec przez 15 – 18 minut. Następnie wystudzić, z cukru pudru i wody przygotować lukier i oblać lekko ciepłe pączki, a na koniec obsypać skórką pomarańczową.

1 KOMENTARZ

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię