grzyby

Grzyby cenimy przede wszystkim za ich walory smakowe. Warto jednak podkreślić, że wbrew obowiązującym mitom, dostarczają nam również składniki odżywcze takie jak białko czy dobrze przyswajalne węglowodany. Są także źródłem wielu witamin (A, B1 oraz B2). Stąd też zbieranie grzybów to polski sport narodowy. Dosłownie! Co roku podczas „Święta Grzybów” w Węglińcu odbywają się nieoficjalne mistrzostwa Europy w zbieraniu grzybów.

W tym roku mamy wysyp grzybów i będziemy się nimi cieszyć do późnej jesieni – mówi Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. Serdecznie namawiam Was na
grzybobranie – dodaje. Wątróbki z borowikami, selerowo-grzybowy krem, placek z kurczakiem i podgrzybkami to dania, które poleca Ewa Wagner.

Poniżej 5 najbardziej popularnych grzybów w Polsce i sposoby ich wykorzystania.

Maślaki to grzyby niezwykle aromatyczne
Mają lepką skórkę, którą trzeba usunąć podczas oczyszczania – może być kwaśna i gorzka, a w dodatku jest bardzo ciężkostrawna. Maślaki świetnie nadają się do przygotowania risotto.

Borowiki to grzyby szlachetne
Wykorzystywane są w kuchniach na całym świecie. W Polsce najczęściej dodajemy je do potraw bożonarodzeniowych, ale ze świeżych grzybów przyrządzamy przede wszystkim krem borowikowy.

podgrzybek

Podgrzybki to najpopularniejsze grzyby leśne
Mają mniejsze wymagania niż borowiki, dlatego łatwiej znaleźć je w lesie. Są nieco mniej szlachetne, ale równie aromatyczne co borowiki. Najlepiej pasują do dań obiadowych z mięsem.

Gąski i kurki królują podczas śniadań
Bardzo często wykorzystujemy je do jajecznicy, ale ich smak doskonale pasuje też do serów – zwłaszcza pleśniowych, jak np. camembert. Podduszone w słodkiej śmietanie stworzą sos idealny do mięs.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Opieńki to grzyb łagodny a zarazem cierpki i gorzki
Rośnie na drewnie. Można je zbierać od września do listopada, ale czasem jest możliwość znalezienia ich już sierpniu. Grzyby te często jemy w połączeniu z jajecznicą. Inną formą wykorzystania jest ich zamarynowanie. Wspaniałym sposobem na opieńki jest panierowanie ich i usmażenie na patelni.

Udanego grzybobrania i smacznego!

(Źródło: infowire.pl)

 

 

3 KOMENTARZE

Skomentuj Maryy Anuluj odpowiedź

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.