Dużą popularnością cieszą się diety, które ograniczają spożycie węglowodanów. Jednym ze sposobów poradzenia sobie z nimi jest odstawienie makaronów i białego pieczywa. Osoby będące na diecie odchudzającej unikają węglowodanów, bo ich nadmiar powoduje przybieranie na wadzę. Przedstawiamy 5 produktów, które zawierają całkiem sporą ilość cukrów, mimo że ich o to nie podejrzewasz!

Możesz pomyśleć, że wszystko, co musisz zrobić, aby wyeliminować węglowodany z jadłospisu, to przestać jeść chleb, ryż i makaron, ale jest to jednak o wiele bardziej skomplikowane. Pomimo popularności diet niskowęglowych, warto pamiętać, że nie wszystkie węglowodany są złe, te włókniste dostarczają organizmowi energii niezbędnej do funkcjonowania. Węglowodany to również cukry, skrobie i włókna, które można znaleźć w owocach, ziarnach, warzywach i produktach mlecznych.

Suszone pomidory

Gdy pomidory suszą się na słońcu tracą wodę i stają się słodsze. Suszone pomidory to popularny dodatek do kanapek. Dobrze wiedzieć, że są one również są źródłem węglowodanów.
Suszone pomidoryJogurty smakowe

Jogurty smakowe są sztucznie dosładzane, co zwiększa ilość cukrów w ich składzie. Jogurt
naturalny także ma węglowodany, ale zdecydowanie mniej.
Jogurt
Keczup

Tylko kilka łyżek tego sosu zawiera sporo cukru, z którym nasz organizm musi sobie
poradzić.
tomato ketchup
Karczochy

Są świetnym źródłem magnezu, witaminy A i kwasu askorbinowego, ale w swoim składzie
mają także węglowodany.

Karczochy
Ciecierzyca

Wegetarianie go uwielbiają, ale w 100 gramach tej rośliny znajduje się około 19,5 gram
węglowodanów.
Ciecerzyca
Węglowodany są potrzebne, gdyż dostarczają energii. Warto jednak uwzględnić w swoim jadłospisie głównie zdrowe źródła cukrów, lecz nie eliminować ich całkowicie z diety.

(Źródło: www.thisisinsider.com/food)

4 KOMENTARZE

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię