amerykańskie dania

Dziś w USA obchodzony jest Dzień Niepodległości. Z tej okazji w Stanach organizowane są liczne koncerty, festyny i parady. Wyjątkowe tego dnia jest także menu – sprawdźcie nasze przepisy na amerykańskie dania. 

Dzień Niepodległości w USA jest obchodzony 4 lipca. Celebruje się wtedy podpisanie Deklaracji Niepodległości Stanów Zjednoczonych, które miało miejsce w 1776 roku. 4 lipca dniem wolnym od pracy oficjalnie stał się dopiero w 1870 roku.

Dzień Niepodległości to także lubowanie się w rodzimej kuchni. 4 lipca nazywany jest także dniem steka. Amerykanie zajadają się także hot-dogami i pieczoną kukurydzą i daniami w kolorach flagi, ponieważ mieszkańcy Stanów uwielbiają swoje barwy narodowe.  Mi także przygotowaliśmy dla Was dwa przepisy inspirowane kuchnią amerykańską.

Tacos z szarpaną wieprzowiną i śliwką kalifornijską

Składniki:

Wieprzowina:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3-4 ząbki czosnku posiekane
  • 1 łyżeczka kminu
  • 3-4 cebule
  • 0,5 łyżeczki cukru brązowego
  • sól
  • czarny pieprz

Tacos:

  • 12 tortilli
  • 2 cebule czerwone
  • 1 mango pokrojone w paski
  • 6 śliwek kalifornijskich
  • gałązki kolendry
  • truskawki lub granat

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz i oczyść z błon.

Składniki marynaty: musztardę, koncentrat pomidorowy, śliwki kalifornijskie, czosnek, kmin, cukier, sól oraz pieprz zmiksuj na jednolitą masę, którą wetrzyj w mięso.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem, na spodzie ułóż pokrojone na ćwiartki cebule, na nich połóż mięso, piecz przez 30 minut po czym zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 3-4 godziny, co jakiś czas podlewając całość sosem z pieczenia. Po zakończeniu pieczenia wyjmij mięso do ostygnięcia, wystudzone mięso wyczesz widelcem lub porwij rękoma i wymieszaj z powstałam sosem.

Mango pokrój w słupki, cebulę w piórka, truskawki i śliwki kalifornijskie posiekaj.

Porcje mięsa nakładaj do tortilli, dodawaj paski mango, czerwoną cebulę, posiekane śliwki i truskawki, na koniec dodaj świeżą kolendrę.

Gofry z owocami

Składniki:

  • 1 kubek mąki pszennej
  • 1 kubek mleka
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 250 ml śmietany 30%
  • maliny
  • borówki amerykańskie

Przygotowanie:

Mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia, cukier oraz żółtka zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj drobno posiekane śliwki kalifornijskie, wymieszaj szpatułką.

Białka jajek ubij na sztywno, dodaj do wcześniej przygotowanej masy i bardzo delikatnie wymieszaj.

Gofrownicę rozgrzej i natłuść, wylewaj małe porcje ciasta, piecz ok. 3 minut do uzyskania złotego koloru.

Śmietanę ubij na sztywno.

Gotowe gofry podawaj z bitą śmietaną i owocami.

Smacznego!

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię