błyskawiczny obiad

Często po świętach mamy przesyt gotowania i spędzania czasu w kuchni. Wtedy najczęściej chcemy zrobić błyskawiczny obiad. Ale chcemy także, aby był smaczny, dlatego sprawdźcie nasz przepis. 

Święta kojarzą się z ogromem przygotowań, długimi godzinami spędzonymi w kuchni – gotowaniem i pieczeniem. Po takim gorącym okresie często mamy ochotę odpocząć od gotowania i przyrządzania potraw, które wymagają od nas dużego nakładu energii. My właśnie tak się czujemy i dlatego dzisiaj w naszej kuchni rządzi pomysł na błyskawiczny obiad. Stawiamy na prostotę i dobry smak. Sprawdźcie nasz przepis na makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym. 

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 200 gram makaronu (my używamy ciemnych świderek)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz do smaku
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

W pierwszym kroku odcedzamy tuńczyka. Następnie należy pokroić cebulę w kostkę i lekko zeszklić na patelni. Do smażącej się cebuli dodajemy przetarty przez praskę czosnek i razem mieszamy. Później na patelnię wrzucamy kawałki tuńczyka i mieszamy. Następnie na patelnię wlewamy śmietanę doprawiamy i dusimy wszystkie składniki przez chwilę.

Gdy uzyskamy już konsystencję sosu dodajemy na patelnię ugotowany wcześniej makaron. Na koniec mieszamy całość, aby wszystkie smaki się przeniknęły i wykładamy na talerze. Jeżeli lubicie możecie ozdobić talerze natką z pietruszki.

Życzymy smacznego! Podzielcie się z nami Waszymi przepisami na błyskawiczne obiady.

6 KOMENTARZE

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię