błyskawiczny obiad

Często po świętach mamy przesyt gotowania i spędzania czasu w kuchni. Wtedy najczęściej chcemy zrobić błyskawiczny obiad. Ale chcemy także, aby był smaczny, dlatego sprawdźcie nasz przepis. 

Święta kojarzą się z ogromem przygotowań, długimi godzinami spędzonymi w kuchni – gotowaniem i pieczeniem. Po takim gorącym okresie często mamy ochotę odpocząć od gotowania i przyrządzania potraw, które wymagają od nas dużego nakładu energii. My właśnie tak się czujemy i dlatego dzisiaj w naszej kuchni rządzi pomysł na błyskawiczny obiad. Stawiamy na prostotę i dobry smak. Sprawdźcie nasz przepis na makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym. 

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 200 gram makaronu (my używamy ciemnych świderek)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz do smaku
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

W pierwszym kroku odcedzamy tuńczyka. Następnie należy pokroić cebulę w kostkę i lekko zeszklić na patelni. Do smażącej się cebuli dodajemy przetarty przez praskę czosnek i razem mieszamy. Później na patelnię wrzucamy kawałki tuńczyka i mieszamy. Następnie na patelnię wlewamy śmietanę doprawiamy i dusimy wszystkie składniki przez chwilę.

Gdy uzyskamy już konsystencję sosu dodajemy na patelnię ugotowany wcześniej makaron. Na koniec mieszamy całość, aby wszystkie smaki się przeniknęły i wykładamy na talerze. Jeżeli lubicie możecie ozdobić talerze natką z pietruszki.

Życzymy smacznego! Podzielcie się z nami Waszymi przepisami na błyskawiczne obiady.

5 KOMENTARZE

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.