koktajl z buraków

Czerwone warzywa i owoce są dla nas bardzo cenne. A koktajl z buraków jest bardzo dobry dla osób, które w swojej diecie stawiają przede wszystkim na mięso. Sprawdźcie dlaczego. 

Czerwony kolor jest obecnie bardzo na topie. To dobry moment, żeby wprowadź ten kolor także na nasze talerzy i do naszej diety. Latem możemy korzystać z dobroci natury i świeżych warzyw m.in z buraków, które są bombami witaminowymi. Koktajl z buraków to świetny pomysł – dostarczy wielu witamin i ochłodzi w upalne letnie dni. Takie napoje poleca Katarzyna Błażejewska-Stuhr. W swojej książce pt. „Superkoktajle” zdradza kilka ich sekretów.

Antocyjany roślinne barwniki najczęściej występujące w kolorze czerwonym, niebieskim i fioletowym. Najwięcej antocyjanów jest w aronii, bakłażanach, skórkach czerwonych winogron i owocach czarnego bzu. Ale jest tu również wiele innych antyoksydantów, o mniej intensywnych kolorach. Moc antyoksydantów najlepiej widać na owocach drzewa wiśni. Mimo wysokich letnich temperatur, przegrzewania w dzień, nocnych chłodów oraz intensywnego działania promieni słonecznych, podtrzymują piękno owoców, chronią je przed szkodliwymi skutkami ekstremalnych warunków. Podobnie antyoksydanty działają na nas – w taki sposób Katarzyna Błażejewska-Stuhr tłumaczy potrzebę spożywania koktajli.

Jako jedno z warzyw, które idealnie nadają się do przyrządzenia tego typu mikstur. Można go łączyć z innymi warzywami i owocami. Dietetyk poleca połączenie buraka marchewki i mango. Napój jest zarówno orzeźwiający i pożywny.

Jak wyjaśnia autorka książki buraki są szczególnie polecane osobom, których dieta obfituje w mięso.

Buraki powinny być szczególnie ważne w diecie mięsożerców, ponieważ niwelują nadmiar homocysteiny (aminokwasu powstałego w wyniku trawienia białek) przyczyniającej się do rozwoju miażdżycy. Dodatkowo betanina – barwnik buraczany, działa krwiotwórczo, poprawia kondycję włosów i paznokci oraz oczyszcza krew.

Prawdziwą bombą witaminową jest połączenie buraków i wiśni. Jednak przy takim zestawianiu na pierwszy plan wysuwają się wiśnie, które są skarbnicą antyoksydantów. Owoce zawierają także melatoninę, dzięki której może uregulować nasz naturalny rytm oraz zwiększyć wydajność snu. 

Inną ciekawą czerwoną bazą pod koktajl jest czerwona kapusta, która dzięki zawartości siarki poprawia stan włosów, paznokci i skóry. Aby smak soku z czerwonej kapusty był atrakcyjniejszy można połączyć go z ananasem i truskawkami.

(Źródło: PAP)

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.