wspólna decyzja

Da Grasso, Telepizza, Dominium oraz Pizzeria Presto podjęły tę samą decyzję. Sieci restauracji nie będą w swoich wyrobach używać jaj pochodzących z chowu klatkowego. 

Sieci pizzerii, które są obecne praktycznie w każdym polskim mieście i które są często odwiedzanymi restauracjami przez Polaków podjęły ważną decyzję. Restauracje wspierają prawa zwierząt i wspierają inicjatywę Otwarte Klatki. Rezygnacja z wykorzystywania jaj pochodzących z chowu klatkowego jest ważnym głosem w dyskusji nad warunkami życia kur. 

Informację o tym, z jakiego chowu pochodzą jajka, jakie kupujemy może odczytać z pierwszej cyfry ze stempla na jajku. Zero na kodzie oznacza, że jajka pochodzą z hodowli ekologicznej, jedynka kury z wolnego wybiegu. Numer dwa oznacza chów ściółkowy, a trójka to właśnie najgorsza z możliwych opcji, czyli chów klatkowy.

Pizzeria Da Grasso planują wycofać tzw. „trójki” do 2025 roku. Proces ten musi zająć trochę czasu.

Nasza decyzja podyktowana jest względami etycznymi i dobrem zwierząt, które hodowane są w skandalicznych warunkach. Proces przechodzenia na jaja z chowu ściółkowego lub wolnego wybiegu będzie stopniowy i z uwagi na współpracę z dostawcami zostanie zakończony najpóźniej do 2025 roku – napisała sieć w swoim oświadczeniu.

Stowarzyszenie Otwarte Klatki podaje, że rezygnację z używania jajek z chowu klatkowego zapowiedziały także Telepizza, Dominium i Pizzeria Presto.

Konsumenci są coraz bardziej świadomi warunków, w jakich przetrzymywane są kury w systemie klatkowym i nie chcą tego systemu wspierać. Coraz więcej Polaków wyklucza jaja “trójki” ze swojej diety i zdaje sobie sprawę ze znaczenia, jakie dla losu kur ma korzystanie z bardziej etycznych alternatyw przez ogromne spółki i korporacje – zwraca uwagę stowarzyszenie.

Popieracie takie inicjatywy? 

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.