cukiernie rzemieślnicze

Jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami. Wykorzystują to przedsiębiorcy, którzy wiedzą, jak wykorzystać nasze potrzeby. Stąd bierze się popularność i nasza miłość do cukierni rzemieślniczych. 

My jako konsumenci jesteśmy coraz bardziej świadomi i coraz bardziej chcemy, aby firmy podchodziły do nas w sposób indywidualny. Jesteśmy zmęczeni i nieraz zawiedzeni produktami, jakie oferują nam sieciówki, dlatego szukamy miejsc niestandardowych. Taki trend jest widoczny w branży cukierniczej, a na popularności zyskują cukiernie rzemieślnicze.

Czym charakteryzują się cukiernie rzemieślnicze?

Produkcja rzemieślnicza charakteryzuje się przede wszystkim tym, że wykorzystuje produkty najwyższej jakości. Właściciele takich cukierni rzemieślniczych zazwyczaj mają swoich sprawdzonych dostawców, którzy od lat dostarczają świeże składniki. Ma to oczywiście przełożenie na cenę, która często jest wyższa od słodkości sprzedawanych w sieciówkach. Do charakterystycznych cech firm rzemieślniczych należy zaliczyć także niewielką w porównaniu do innych skalę produkcji.

Personalizacja zamówień to wyjście na wprost oczekiwaniom klientów

Cukiernie rzemieślnicze kładą mocny nacisk na indywidualne podejście do klienta. Tym, co odróżnia pracownię cukierniczą od tzw. „sieciówek”, jest współpraca z klientem na każdym etapie tworzenia. Wówczas możliwa jest pełna personalizacja zamówienia, zarówno pod względem wyglądu, jak i składu. Dzięki temu w procesie tworzenia możemy połączyć ze sobą smaki idealnie odpowiadające gustom zamawiającego, a także nadać unikatowy kształt i formę słodkościom – wyjaśnia Ula Stępniak właścicielka warszawskiej cukierni rzemieślniczej Słodki Muffin.

Wykorzystywanie trendów z zachodu się opłaca

Rzemieślnicze cukiernie charakteryzuje również to, że ich właściciele śledzą najnowsze trendy, co przekłada się na wyjątkowość wypieków. Do Polski coraz częściej docierają zagraniczne trendy, jak np. Quilling Cake, czyli używanie do dekoracji formowanych z masy cukrowej sukulentów. Inny  tendencją w cukiernictwie jest kształtowanie tortu w różnorodne formy geometryczne. Obecnie klienci chętnie zamawiają także wypieki w kształcie liczb. Takie słodkości są przełożone warstwą kremu a na wierzchu dekorowane są owocami lub kwiatami. Rodzimi cukiernicy nie spoczywają na laurach i stale poszukują nowych, ciekawych inspiracji. Dzięki uważnej obserwacji światowych nowinek mogą oni zaskoczyć swoich klientów, wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom.

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię