orzechy

Orzechy włoskie, laskowe, fistaszki, nerkowce – łączą je dwie rzeczy: po pierwsze dobrze smakują, a po drugie są bardzo zdrowe. Sprawdźcie w jakich daniach można je wykorzystać. 

Wygląda jak mózg i zarazem dobrze działa na niego działa

W stosunku do orzechów laskowych, pistacji czy arachidowych orzech włoski zawiera szczególnie duże ilości dobroczynnych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na pracę mózgu. To właśnie dlatego orzechy włoskie są szczególnie polecane osobom uczącym się – mówi Katarzyna Zadka, dietetyk, ekspert żywieniowy programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”. Orzechy włoskie są nie tylko idealną przekąską w trakcie nauki, ale sprawdzają się także jako dodatek do lodów, muesli albo owsianki. Skutecznie urozmaicą także sałatki.

Nerkowce – zdrowotna bomba w deserach

Nerkowce są źródłem potasu, magnezu, cynku i żelaza. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi, orzechy nerkowca są doskonałą bazą do deserów. Inspiracją może być także zastosowanie nerkowców w kuchni indyjskiej – tam dodaje się je w całości do różnych rodzajów potrawy curry – proponuje Katarzyna Zadka. Ciekawym pomysłem będzie także przyrządzenie domowego masła orzechowego. Wbrew pozorom to nic trudnego! Wystarczą uprażone orzechy nerkowca, szczypta soli i odrobina miodu. Składniki trzeba dokładnie utrzeć i gotowe!

Orzeszki to nie orzechy

Orzeszki ziemne, czyli popularne fistaszki, to tak naprawdę nasiona roślin strączkowych, które wyglądem, smakiem i składem przypominają orzechy. To bogactwo potasu, magnezu, żelaza i cynku, a także witamin z grupy B, czyli składników istotnych dla naszego układu krążenia, a ponadto pomagających nam w walce ze stresem i poprawie koncentracji. To także źródło witaminy E – witaminy młodości. A co jeśli znudzą się fistaszki? Sięgajmy po orzechy laskowe, które są jeszcze bogatsze w witaminę E i składniki mineralne. – przekonuje dietetyk. Z orzeszków ziemnych można robić ciasteczka, muffinki, a nawet tarty, np. pyszną tartę z toffi. Warto przy tym wybierać orzeszki naturalne.

Co za dużo to jednak niezdrowo

Do orzechów przylgnęła łatka produktów tłustych i kalorycznych. Rzeczywiście 100g orzechów to, około 600 kcal. Jedzone jednak w rozsądnych ilościach przyniosą nam wiele korzyści. Jaka jest zatem rekomendowana porcja? To garść orzechów, która sprawdzi się doskonale jako przekąska w trakcie pracowitego dnia, a nie wniesie do menu więcej kalorii niż porcja słodkości uboższych w cenne składniki– tłumaczy Katarzyna Zadka.

(Źródło: infowire.pl)

 

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię