„La Liste”

„La Liste” to ranking 1000 najlepszych restauracji z całego świata. Jest uznawany za najbardziej prestiżowy i obiektywny. W zestawieniu najwięcej jest japońskich restauracji, aż 134. A polskie są dwie. Na szczycie znalazł się francuski lokal. 

„La Liste” co roku sporządza listę 1000 najlepszych lokali na świecie. Szefem jest Philippe Faure. Współpracują z nim Mehdi Hemici, Thibaut Danancher, Stephanie Kim oraz wielu innych  publicystów i dziennikarzy.

Metoda według, której restauracje są umieszczane w rankingu jest dosyć skomplikowana i nie opiera się tylko na doznaniach smakowych osób pracujących dla „La Liste”Bazują na setkach źródeł: przewodnikach kulinarnych, recenzjach, najważniejszych publikacjach w mediach. Twórcy rankingu korzystają też z porad zamieszczanych m.in. na Tripadvisorze. Na 25 proc. oceny składają się opinie klientów. Każda restauracja może uzyskać 100 punktów. 

W tym roku po raz trzeci z z rzędu najlepszą restauracją na świecie została francuska restauracja Guy Savoy. Drugą restauracją jest Kyo Aji z Japonii. Ostatnie miejsce na podium zajmuje nowojorska restauracja – Le Bernardin. Na czwartym miejscu znalazła się francuska restauracja Alain Ducasse au Plaza Athéné. Ducasse jest najlepiej ocenianym kucharzem przez przewodnik Michelina. Restauracja Guy Savoy uzyskała 99,75 punktów na 100. 

W zestawieniu „La Liste” znalazły się także dwie polskie restauracje. Atelier Amaro z 86,5 punktami oraz Senses z 85,25. Obie restauracje znajdują się w Warszawie. W grudniu w restauracji Wojciecha Modesta Amaro będzie można zjeść menu świąteczne – 12 moments. Koszt takiej kolacji to 450 złotych od osoby. Senses nie proponuje stałego menu – zmienia się ono wraz z dostępnością produktów i sezonem. Cena degustacyjnych potraw waha się między 290, a 550 złotych (w zależności od liczby dań w zestawie).

 

2 KOMENTARZE

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię