makaronowa buzia

Dziś obchodzimy Dzień Dziecka. Święto najmłodszych, ale nie tylko, bo przecież każdy z nas czuje się czasem dzieckiem. Jednak mimo wszystko 1 czerwca chcemy sprawić przyjemność naszym dzieciom, zwłaszcza tym najmłodszym. Warto pomyśleć także o wyjątkowym posiłku z tej okazji. Sprawdźcie pomysł na Dzień Dziecka na talerzu.  

Dzień Dziecka to dzień, w którym liczy się to, aby porobić coś ciekawego i przyjemnego z naszymi dziećmi. Ważne jest to, aby ten czas spędzić razem. A dobrym sposobem jest wspólne gotowanie. Niech efektem naszych kulinarnych zabaw będzie np. jajko sadzone w kształcie sowy, kanapkowe buźki czy wesołe jeżyki z parówek. W tym wyjątkowym dniu możemy zaszaleć z czekoladowymi przekąskami i słodką watą cukrową. Nie zapomnijmy również o gofrach z bitą śmietaną czy lodach z ulubioną polewą i owocami, które z pewnością przypadną do gustu małym imprezowiczom.

Przedstawiamy propozycje przepisów na Dzień Dziecka.

Jajkowa sowa

Składniki:

  • 2 jajka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 parówki z kurczaka
  • kilka liści sałaty
  • 4 plasterki ogórka
  • ketchup
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kromek pieczywa

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności w małym garnku gotujemy parówki. Sałatę i pomidorki koktajlowe układamy na talerzu. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy trochę masła i delikatnie wbijamy jajka, jednocześnie uważając, by białko nie połączyło się z żółtkiem. Jajka solimy i przez około przez 2,5 minuty smażymy bez przykrycia na patelni i tyle samo czasu pod przykryciem, dzięki temu będzie ścięte także z góry. Następnie wyciągamy parówki z wody, nacinamy je pod skosem i na około 20 sekund wrzucamy na patelnię z jajkami, dzięki temu będą lekko zarumienione. Jajka i parówki układamy na talerzu. Ogórka kroimy pod skosem na plasterki, wycinamy z niego brwi, dziób i skrzydła naszej sowy i układamy na jajku. Za pomocą ketchupu rysujemy nóżki sowy. Całość doprawiamy do smaku.

Makaronowa buzia

Składniki:

  • makaron farfalle
  • 1 brokuł
  • 1 jajko
  • 2 oliwki czarne
  • 1 mały pomidor
  • parówka z kurczaka
  • ketchup
  • sól, cukier do smaku

Przygotowanie:

W czterech rondelkach gotujemy wodę, w jednym przez 15 min gotujemy brokuła w osolonej i lekko posłodzonej wodzie, w drugim jajko na twardo, a w trzecim makaron (zgodnie z czasem na opakowaniu). Czwarty garnek należy przygotować najpóźniej, by ugotować w nim parówkę z kurczaka. Ugotowaną i przekrojoną wzdłuż parówkę kładziemy obok siebie tak, by jej dolne części lekko rozchodziły się na boki. Na górze talerza, zakrywając początki parówki układamy brokułowe włosy, a na dole makaron, tworząc twarz, na nim też za pomocą ketchupu rysujemy uśmiech. Nad uśmiechem, pomiędzy parówkami układamy pomidorowy nos, a kończąc dzieło przekrajemy zarówno oliwkę, jak i jajka na pół i układamy je na parówkach tworząc oczy naszej postaci.

Wiosenna kanapka 

Składniki:

  • 3 kromki pieczywa
  • polędwica z kurczaka
  • 1 pomidor
  • pęk świeżego kopru
  • ser żółty w plastrach
  • masło
  • sól

Przygotowanie:

Ręcznie lub używając foremki tworzymy z kromek kształt serca i smarujemy z jednej strony masłem. Tą samą foremką wycinamy ser i polędwicę z kurczaka, układając je na sobie i na pieczywie. Pomidora pokrojonego w plastry układamy na kanapkach i solimy do smaku. Całość dekorujemy koperkiem.

(materiał powstał we współpracy z marką Konspol)

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.