gotowanie na parze

Gotujesz i chcesz zachować jak najwięcej wartości odżywczych? Najlepszą techniką będzie gotowanie na parze. Czasy kiedy jedzenie przygotowywane w ten sposób uważano za nudne i mdłe już minęły. Zobacz kilka wskazówek, jak gotować na parze, aby jedzenie było smaczne i zdrowe.

Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania posiłków. Gorąca para stopniowo podgrzewa umieszczone w parowarze składniki, zachowując jednocześnie ich wartości odżywcze.

Kolejność i czas gotowania produktów

Parowary zazwyczaj mają kilka poziomów, ponieważ poszczególne produkty wymagają innego czasu gotowania: mięso zostawiamy w parowarze od 40 do 60 minut, pieczarki oraz rośliny strączkowe potrzebują od 10 do 20 minut. By ugotować ryż, należy gotować przez 20 – 25 minut. W najwyższym pojemniku z kolei przygotowujemy te produkty, które potrzebują najmniej czasu.
Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przyrządzania potraw pod warunkiem, że podgrzewamy je bardzo krótko. Należy dopilnować, by warzywa zdjąć z pary w momencie, gdy zaczynają mięknąć, ponieważ proces ich gotowania trwa jeszcze chwilę nawet po tym, jak przestaje działać na nie wysoka temperatura. Produkty muszą zostać ułożone równomiernie cienką warstwą, co umożliwia różna wielkość tacek.

Odpowiednia temperatura

Należy pamiętać, że czas gotowania potraw rozpoczyna się w momencie, w którym woda osiągnie temperaturę wrzenia. Jednak woda nie powinna gotować się zbyt szybko, a jedynie delikatnie szumieć.

Zioła pomagają wydobyć smak

Jeśli parowar posiada kilka segmentów to można na samym dole położyć pęczek ziół. Wtedy wszystko co zostało umieszczone w parowarze przejdzie ich aromatem.

Wykorzystywanie przypraw

Gotowanie na parze to gotowanie bez tłuszczu, który jest świetnym nośnikiem smaku. Trzeba znaleźć dla niego alternatywę. Są nią przyprawy i należy je wykorzystywać. Bardzo dobrze sprawdzą się tutaj marynaty do mięs i ryb. Dobra rada: zamarynowanie mięsa wieczorem i pozostawienie go w aromatycznej zalewie na całą noc dodaje głębi smaku.

Warto wiedzieć

Warzywa i owoce powinno gotować się w całości lub w jak największych kawałkach. Najmniejsze uszkodzenia skórki powodują, że ze składników wraz z parą ulatniają się ważne dla zdrowia wartości odżywcze. Często urządzenia mają możliwość wyparzania butelek, co jest niezwykle ważne, kiedy mamy w domu noworodka.

(Źródło:infowire.pl)

4 KOMENTARZE

  1. słyszałem o tym, ze wlasnie para najzdrowsza, ale ciezko to zrobic jak sie czlowiek przyzwyczai do smażenia czy odgrzewania, lenistwo to jednak zla rzecz ;d

Skomentuj monty phyton Anuluj odpowiedź

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.