por

Por to warzywo sprowadzone do Polski przez królową Bonę. Jest to produkt bogaty w wartości odżywcze. Sprawdźcie przepis na pysznego kurczaka w sosie z porów.

Pory znalazły zastosowanie zarówno w kuchni jak i w lecznictwie. Liście tego warzywa przykładane na rany przyśpieszają proces gojenia. Pory zawierają dużą ilość żelaza – idealnie nadają się przy leczeniu anemii. Dodatkowo wspomagają wchłanianie się witaminy C i obniżają poziom złego cholesterolu. Ciekawą właściwością jest to, że działają kojąco na kaca. 

Niżej przepis na kurczaka w sosie porowym z puree ziemniaczanym. Przekonajcie się sami, w jak smaczny sposób można wykorzystać to warzywo.

Składniki:

  • 1 duży por
  • 30 g masła + 2 łyżki do podsmażenia kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 400 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • cytryna do skropienia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 500 gram ziemniaków

Musisz wykonać tylko 5 kroków, aby przyrządzić ten smaczny posiłek: 

1.Odciąć zielone części porów, pozostawić białą i jasno zieloną część. Przekroić wzdłuż na 4 części i dokładnie opłukać. Pokroić w poprzek na pół centymetrowe kawałki.

2.Roztopić masło na większej patelni lub w garnku, dodać pory, posolić, dodać połowę tymianku i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Przykryć i dusić przez kolejne 10 minut lub do czasu aż pory całkowicie zmiękną (będą szkliste), w międzyczasie 1 – 2 razy przemieszać.

3.W międzyczasie przygotować kurczaka: piersi położyć na desce, przeciąć wzdłuż na dwa cieńsze filety, dodatkowo rozbić jeszcze najgrubsze części tłuczkiem. Posolić, doprawić pieprzem, posypać połową tymianku i obtoczyć w mące. Roztopić 2 łyżki masła na drugiej patelni i włożyć filety, obsmażyć z każdej strony po około minucie.

4.Do miękkich porów wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu. Filety zdjąć z patelni i włożyć do sosu z porów, przykryć i dusić przez około 1 – 2 minuty aż mięso nie będzie już surowe. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z puree ziemniaczanym.

5.Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, dodać masło i śmietankę i od razu rozgnieść praską na puree.

Smacznego!

(Źródło: kwestiasmaku.com)

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.