por

Por to warzywo sprowadzone do Polski przez królową Bonę. Jest to produkt bogaty w wartości odżywcze. Sprawdźcie przepis na pysznego kurczaka w sosie z porów.

Pory znalazły zastosowanie zarówno w kuchni jak i w lecznictwie. Liście tego warzywa przykładane na rany przyśpieszają proces gojenia. Pory zawierają dużą ilość żelaza – idealnie nadają się przy leczeniu anemii. Dodatkowo wspomagają wchłanianie się witaminy C i obniżają poziom złego cholesterolu. Ciekawą właściwością jest to, że działają kojąco na kaca. 

Niżej przepis na kurczaka w sosie porowym z puree ziemniaczanym. Przekonajcie się sami, w jak smaczny sposób można wykorzystać to warzywo.

Składniki:

  • 1 duży por
  • 30 g masła + 2 łyżki do podsmażenia kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 400 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • cytryna do skropienia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 500 gram ziemniaków

Musisz wykonać tylko 5 kroków, aby przyrządzić ten smaczny posiłek: 

1.Odciąć zielone części porów, pozostawić białą i jasno zieloną część. Przekroić wzdłuż na 4 części i dokładnie opłukać. Pokroić w poprzek na pół centymetrowe kawałki.

2.Roztopić masło na większej patelni lub w garnku, dodać pory, posolić, dodać połowę tymianku i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Przykryć i dusić przez kolejne 10 minut lub do czasu aż pory całkowicie zmiękną (będą szkliste), w międzyczasie 1 – 2 razy przemieszać.

3.W międzyczasie przygotować kurczaka: piersi położyć na desce, przeciąć wzdłuż na dwa cieńsze filety, dodatkowo rozbić jeszcze najgrubsze części tłuczkiem. Posolić, doprawić pieprzem, posypać połową tymianku i obtoczyć w mące. Roztopić 2 łyżki masła na drugiej patelni i włożyć filety, obsmażyć z każdej strony po około minucie.

4.Do miękkich porów wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu. Filety zdjąć z patelni i włożyć do sosu z porów, przykryć i dusić przez około 1 – 2 minuty aż mięso nie będzie już surowe. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z puree ziemniaczanym.

5.Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, dodać masło i śmietankę i od razu rozgnieść praską na puree.

Smacznego!

(Źródło: kwestiasmaku.com)

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię