Gruszki w winie to już klasyka w dziedzinie deserów. Jednak teraz pojawił się przepis na nieco odświeżoną wersję tej przekąski. Gruszki gotowane w herbacie poleca Gruszki gotowane w winie Sarah Britton. Sprawdźcie przepis.
Gruszki gotowane w herbacie to deser wg Sary Britton autorki książki pt. „My new roots”. Zaufaj mi, to bardzo nowoczesny sposób zwieńczenia obiadu. Co najlepsze, jest niesamowicie prosty, bardzo aromatyczny – zapewnia pisarka.
Do przygotowania gruszek gotowanych w herbacie i sosu czekoladowo – oliwnego potrzeba: 15 gram liści herbaty rooibos lub 8 torebek, 3 łyżek miodu, 4 twardych gruszek. Sos powstaje na bazie 3 łyżek oliwy tłoczonej na zimno, półtorej łyżki syropu klonowego, szczypty drobnej soli i 3 łyżek surowego kakao. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do chwili uzyskania gładkiego sosu.
W tej odświeżonej wersji klasycznego deseru do gotowania gruszek zamiast cukrowego syropu użyłam herbaty rooibos. Gruszki po wyjęciu nabierają intensywnego karmelowego smaku. Niewiarygodne połączenie surowej czekolady i oliwy to wprost boski miraż. Nie potrzebujesz nawet piekarnika – wystarczy, że wymieszasz składniki, by otrzymać błyskawiczny, lecz wyszukany sos – zapewnia autorka.
Do litra zagotowanej wody wsypujemy herbatę i odstawiamy do naciągnięcia na 15 minut, całość odcedzamy i słodzimy. Następnie odstawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Do naparu dodajemy obrane i przekrojone na pół gruszki, pozbawione gniazd nasiennych. Owoce gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut.
Owoce podajemy z czekoladowo-oliwnym sosem.
(Źródło: PAP)
Uwielbiam gruszki, to jeden z moich ulubionych owoców, poproszę żonę może zrobi mi taki deserek