gruszki gotowane w herbacie

Gruszki w winie to już klasyka w dziedzinie deserów. Jednak teraz pojawił się przepis na nieco odświeżoną wersję tej przekąski. Gruszki gotowane w herbacie poleca Gruszki gotowane w winie Sarah Britton. Sprawdźcie przepis. 

Gruszki gotowane w herbacie to deser wg Sary Britton autorki książki pt. „My new roots”. Zaufaj mi, to bardzo nowoczesny sposób zwieńczenia obiadu. Co najlepsze, jest niesamowicie prosty, bardzo aromatyczny – zapewnia pisarka.

Do przygotowania gruszek gotowanych w herbacie i sosu czekoladowo – oliwnego potrzeba: 15 gram liści herbaty rooibos lub 8 torebek, 3 łyżek miodu, 4 twardych gruszek. Sos powstaje na bazie 3 łyżek oliwy tłoczonej na zimno, półtorej łyżki syropu klonowego, szczypty drobnej soli i 3 łyżek surowego kakao. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do chwili uzyskania gładkiego sosu.

W tej odświeżonej wersji klasycznego deseru do gotowania gruszek zamiast cukrowego syropu użyłam herbaty rooibos. Gruszki po wyjęciu nabierają intensywnego karmelowego smaku. Niewiarygodne połączenie surowej czekolady i oliwy to wprost boski miraż. Nie potrzebujesz nawet piekarnika – wystarczy, że wymieszasz składniki, by otrzymać błyskawiczny, lecz wyszukany sos – zapewnia autorka.

Do litra zagotowanej wody wsypujemy herbatę i odstawiamy do naciągnięcia na 15 minut, całość odcedzamy i słodzimy. Następnie odstawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Do naparu dodajemy obrane i przekrojone na pół gruszki, pozbawione gniazd nasiennych. Owoce gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut.

Owoce podajemy z czekoladowo-oliwnym sosem.

(Źródło: PAP)

1 KOMENTARZ

Skomentuj Piotrek Anuluj odpowiedź

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.