szósty smak

Australijscy naukowcy przeprowadzili badania, które sugeruję, że oprócz 5 dobrze znanych nam smaków, mamy jeszcze jeden. Wrażliwość na ten smak przyśpiesza tycie. Sprawdźcie, w jakich produktach go znajdziecie. 

Odczuwamy smak za pomocą receptorów, które znajdują się w kubkach smakowych na języku i ustach. Do tej pory rozróżniało się ich 5. Człowiek jest w stanie wyczuć: słodki, słony, gorzki, kwaśny, umami(inaczej rosołowy lub mięsny, pozostawia długotrwałe uczucie tłustości na języku). Jednak ostatnio australijscy naukowcy z Deakin University odkryli jeszcze jeden smak.

Naukowcy postanowił przyjrzeć się zależności między tyciem a preferencjami smakowymi u dorosłych. W tym celu Julia Low, Kathleen Lacy, Robert McBride i Russell Keast przebadali wrażliwość grupy mężczyzn oraz kobiet na smak produktów z wysoką zawartością węglowodanów złożonych i prostych. Posłużyły im do tego pomiary progu wyczuwalności smaku w ustach oraz szczegółowe formularze wypełniane przez uczestników eksperymentu. Każdy z nich został dodatkowo dokładnie zmierzony i zważony ze szczególnym uwzględnieniem wymiarów w talii.

Okazało się, że zamiłowanie do spożywania węglowodanów nie ma związku z obecnością cukru tylko wyczuwaniem smaku samej skrobi zawartej na przykład w pieczywie i makaronach. Innymi słowy, wyniki badań australijskiego zespołu sugerują, że ludzie są w stanie odróżnić sześć, a nie pięć smaków.

Według naukowców ten ostatni nie wszyscy wyczuwają tak samo dobrze. Ci, którzy są na niego szczególnie wrażliwi zwykle mają większy apetyt na węglowodany, w związku z czym częściej je jedzą. Za tą wrażliwością idzie niestety tendencja do szybszego tycia.

(Źródło: gazeta.pl)

 

1 KOMENTARZ

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.