moringa

Superfoods tym terminem określa się żywność, która jest nieprzetworzona i niesie za sobą masę wartości odżywczych. Do najpopularniejszych należą nasiona chia, spirulina oraz jagody goji. Moringa także niedawno znalazła się na tej liście. Roślinę można kupić za grosze, a jej właściwości pomagają na ponad 300 chorób. Dodatkowo spożywanie jej odmładza wygląd naszej cery. 

Moringa olejodalna to drzewo, które często określa się mianem cudownego. Osiąga wysokość 10 metrów, a jego korona ma nieregularny kształt. Jest to roślina tropikalna, którą uprawia się na terenie północno-zachodnich Indii i Pakistanu. Każda część tego drzewa kryje w sobie wartości odżywcze. Jej lecznicze moce znane były w medycynie ludowej i ajurwedyjskiej. Jednak niedawno ta roślina została wpisana na listę super żywności i dzięki temu więcej osób mogło ją poznać.

Moringa kosztuje niewiele. W Polsce można nabyć ją w formie oleju i sproszkowanych liści. Cena tych ostatnich zaczyna się od 9 zł/ 100 g. Bardzo mało biorąc pod uwagę, ile dobrego może zrobić napar z takiego proszku oraz to jak wydajny jest ten produkt.

Właściwości „cudownego drzewa”

Moringa dzięki swoim właściwościom jest wykorzystywana w wielu dziedzinach np. w dietetyce, kosmetyce, rolnictwie ( wykorzystywanie odpadków z drzewa jako ekologicznego nawozu) oraz farmakologii.

Najbardziej cenione są jednak jej właściwości wykorzystywane w medycynie. Wśród zalet mówi się przede wszystkich o właściwościach przeciwzapalnych, oczyszczających organizm z toksyn, zmniejszających poziom cholesterolu we krwi, ciśnienia oraz cukru, wspomagających odchudzanie. 

Spożywanie moringi jest także bardzo zdrowe. Naukowcy mówią o tym, że ta roślina jest 4 razy zdrowsza niż marchew, zawiera w sobie 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze oraz 25 razy więcej żelaza niż szpinak. Jest to też produkt bogaty w potas, magnez oraz wapń. Moringa nie ma sobie równych jeśli chodzi o ilość boru i chlorofilu. Odznacza się także właściwościami odmładzającymi, zawiera aż 46 przeciwutleniaczy. 

Dzięki swoim niezwykłym i licznym właściwościom jest w stanie wspomóc leczenie w ponad 300 chorobach i schorzeniach. I zdobywa coraz większą popularność wśród osób zainteresowanych „super żywnością”.

 

 

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.