Superfoods tym terminem określa się żywność, która jest nieprzetworzona i niesie za sobą masę wartości odżywczych. Do najpopularniejszych należą nasiona chia, spirulina oraz jagody goji. Moringa także niedawno znalazła się na tej liście. Roślinę można kupić za grosze, a jej właściwości pomagają na ponad 300 chorób. Dodatkowo spożywanie jej odmładza wygląd naszej cery.
Moringa olejodalna to drzewo, które często określa się mianem cudownego. Osiąga wysokość 10 metrów, a jego korona ma nieregularny kształt. Jest to roślina tropikalna, którą uprawia się na terenie północno-zachodnich Indii i Pakistanu. Każda część tego drzewa kryje w sobie wartości odżywcze. Jej lecznicze moce znane były w medycynie ludowej i ajurwedyjskiej. Jednak niedawno ta roślina została wpisana na listę super żywności i dzięki temu więcej osób mogło ją poznać.
Moringa kosztuje niewiele. W Polsce można nabyć ją w formie oleju i sproszkowanych liści. Cena tych ostatnich zaczyna się od 9 zł/ 100 g. Bardzo mało biorąc pod uwagę, ile dobrego może zrobić napar z takiego proszku oraz to jak wydajny jest ten produkt.
Właściwości „cudownego drzewa”
Moringa dzięki swoim właściwościom jest wykorzystywana w wielu dziedzinach np. w dietetyce, kosmetyce, rolnictwie ( wykorzystywanie odpadków z drzewa jako ekologicznego nawozu) oraz farmakologii.
Najbardziej cenione są jednak jej właściwości wykorzystywane w medycynie. Wśród zalet mówi się przede wszystkich o właściwościach przeciwzapalnych, oczyszczających organizm z toksyn, zmniejszających poziom cholesterolu we krwi, ciśnienia oraz cukru, wspomagających odchudzanie.
Spożywanie moringi jest także bardzo zdrowe. Naukowcy mówią o tym, że ta roślina jest 4 razy zdrowsza niż marchew, zawiera w sobie 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze oraz 25 razy więcej żelaza niż szpinak. Jest to też produkt bogaty w potas, magnez oraz wapń. Moringa nie ma sobie równych jeśli chodzi o ilość boru i chlorofilu. Odznacza się także właściwościami odmładzającymi, zawiera aż 46 przeciwutleniaczy.
Dzięki swoim niezwykłym i licznym właściwościom jest w stanie wspomóc leczenie w ponad 300 chorobach i schorzeniach. I zdobywa coraz większą popularność wśród osób zainteresowanych „super żywnością”.