mrożone owoce i warzywa

Latem możemy korzystać z uroków natury i zajadać się świeżymi owocami i warzywami. Jednak, gdy lato mija dostęp do nich jest trudniejszy, a ceny tych produktów kilkukrotnie wzrastają. Można się przed tym zabezpieczyć mrożąc owoce i warzywa. Sprawdź, jak zrobić to odpowiednio.

Zimą dostęp do świeżych owoców i warzyw jest utrudniony. W sklepach te produkty są kilkukrotnie droższe niż w sezonie letnim. Aby zachować świeżość produktów można wykorzystać zamrażanie tych ich w momencie, kiedy jeszcze są łatwo dostępne. Zamrażarka skrzyniowa to idealne miejsce na przechowywanie dużych ilości tych samych produktów, dlatego doskonale sprawdzi się do mrożenia owoców, warzyw i grzybów. Dzięki temu zachowają one większość witamin, a ich smak przypomni o cieplejszych dniach. Zaletą mrożenia owoców i warzyw jest także to, że nie trzeba do nich już dodawać żadnych substancji konserwujących, nawet naturalnych, czyli np. cukru czy octu. Co więcej, gdy kupimy jarzyny i owoce w sezonie, zapłacimy za nie nieporównywalnie mniej niż zimą.

Większość warzyw i owoców nadaje się do mrożenia, ale są też wyjątki. Należą do nich tzw. warzywa „wodniste”, jak sałata lub ogórki, które posiadają dużo wody. Niektóre warzywa najpierw przed mrożeniem należy zblanszować. To znaczy najpierw zanurzamy warzywo na chwilę w gorącej wodzie, a później przekładamy do zimnej. Tak należy postępować m.in. z porem, bobem, kalafiorem, fasolką szparagową, brukselką. Do tej grupy zaliczają się także grzyby. Z kolei wśród owoców do mrożenia najlepiej nadają się te drobne, np. truskawki, wiśnie, śliwki, porzeczki, agrest, jagody, maliny. Można też zamrozić morele, ale aby nie straciły swojego pięknego koloru, przed mrożeniem również trzeba je zanurzyć we wrzątku na 1-2 minuty.

Produkty przeznaczone do mrożenia należy wkładać do specjalnych pojemników, które są odporne na niską temperaturę, albo w specjalnych przeznaczonych do mrożenia torebkach. Pamiętajmy też o tym, aby czas zamrażania był jak najkrótszy.

A w jaki sposób najlepiej rozmrażać owoce i warzywa? Po wyjęciu z zamrażarki najlepiej wrzucić produkty do gorącej wody wtedy nie tracą one swojego wyglądu ani wartości odżywczych. Jeśli jednak nie chcemy od razu gotować naszych produktów to można włożyć je do miski zalać niewielką ilością wody i wstawić do lodówki. Należy pamiętać, aby nie rozmrażać warzyw i owoców w temperaturze pokojowej, ponieważ wtedy rozwijają się na nich bakterie.

Mrożone owoce i warzywa świetnie najdą się do ciast np. do ciasta ze śliwkami i kruszonką. W środku zimy kusi ono jeszcze bardziej swoim zapachem i smakiem. Z kolei tym, którzy kochają zimne desery, sorbet z mrożonych malin lub truskawek na pewno przywoła przyjemne, letnie chwile. Domowy sorbet owocowy to również doskonałe, słodkie danie dla osób, które nie tolerują glutenu.

(Źródło: infowire.pl)

 

 

3 KOMENTARZE

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię