przepis na sushi
Najciekawsze przepisy japońskiej kuchni

Japonia większości z nas kojarzy się z niezawodnymi samochodami oraz wysokiej jakości sprzętem elektronicznym. To także kraj, który posiada bardzo interesującą kuchnię. Poniżej przedstawiamy trzy interesujące przepisy na potrawy pochodzące z Kraju Kwitnącej Wiśni.

Sushi

Najbardziej znaną japońską potrawą jest sushi. Jej głównym składnikiem jest ryż zaprawiony octem ryżowym oraz dodatki w postaci surowych owoców morza, ryb, wodorostów czy też warzyw. Podaje się je z sosem sojowy, zielonym chrzanem wasabi lub marynowanym imbirem. Co ciekawe, nie istnieje jeden przepis na sushi. Wynika to z faktu, iż Japończycy spożywają wiele rodzajów tej potrawy. Do najpopularniejszych wersji należą nigiri-zushi, maki-zushi oraz chirashi-zushi. W każdym bądź razie przepisy na sushi nie należą do bardzo skomplikowanych, stąd też jest to potrawa, którą możemy przygotować w domu dla naszych najbliższych.

Aby przygotować sushi, należy najpierw ugotować ryż, a następnie go ostudzić. Do ugotowanego ryżu dodajemy awase-zu – mieszankę octu ryżowego, cukru oraz soli. Następnie kroimy łososia, ogórek i awokado. Na stole rozkładamy matę bambusową, na niej układamy nori (wodorosty), smarujemy majonezem i układamy pokrojone składniki. Następnie zwijamy nasze sushi i kroimy nożem w poprzek.

Okonomiyaki

Okonomiyaki to rodzaj naleśnika. Jest on podawany z rozmaitymi dodatkami, w zależności od naszych preferencji. Aby przygotować okonomiyaki potrzebne będą: szklanka mąki pszennej, ¾ szklanki dashi lub wody, jajko, 2 szklanki poszatkowanej kapusty, ¼ czerwonej papryki, 2 cebulki dymki, 4 plasterki wędzonego boczku oraz 2 jajka do usmażenia. Na początku trzepaczką łączymy mąkę, dashi i jajko. Dodajemy poszatkowaną kapustę, pokrojoną paprykę oraz dymkę, po czym mieszamy. Po rozgrzaniu oleju wlewamy masę i układamy na niej plastry boczku. Smażymy 5-7 minut, a następnie przewracamy na drugą stronę. Na drugiej patelni smażymy jajka. Gotowe placki przekładamy na talerz i układamy na nich jajka. Całość dekorujemy szczypiorkiem.

Zupa miso

Miso to tradycyjna japońska zupa, jadana niemalże codziennie. Do jej przygotowania potrzebne będzie: 3 litry dashi, 2 łyżki pasty miso, grzyby shitake i mun, tofu, dymka, makaron oraz sos sojowy. Dashi wlewamy do garnka i gotujemy, dodajemy grzyby. Kroimy tofu i cebulkę, gotujemy makaron. Po ostygnięciu dashi dodajemy pastę miso. Następnie wkładamy do miseczek makaron i tofu, po czym wlewamy zupę.

Kuchnia japońska to znakomite urozmaicenie naszego menu. Przepisy japońskie są proste, stąd też każdy z nas poradzi sobie z ich przygotowaniem. Dlatego też warto je wypróbować podczas spotkań ze znajomymi.

3 KOMENTARZE

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.