jesienne produkty

Wiosną i latem mamy dużo świeżych i bogatych w witaminy warzyw i owoców. Jednak jest już jesień, zimna i deszczowa. Ale czy to oznacza, że wszystkie przepyszne produkty przepadły. Absolutnie nie! Sprawdźcie jakie jesienne produkty są najlepsze.

Wielu z nas myśli, że wraz z odejściem lata odeszły także wspaniałe owoce i warzywa. Jednak to nie prawda. Jesień jest obfita jeżeli chodzi o produkty. A dodatkowo są to produkty, które często mają właściwości rozgrzewające, a to ważne, gdy na dworze pogoda pod psem. Jesienne warzywa i owoce są bogate w witaminy, które chronią nas przed przeziębieniami.  

Jabłka

jabłka

Jabłka to dary jesieni. Soczyste, aromatyczne i odżywcze. Jabłka zawierają w sobie dużo błonnika i przeciwutleniacze. Zresztą kto jesienią nie skusi się na szarotkę na ciepło?

Bruksela

bruksela

Bruksela to warzywo, które mieliśmy okazję spróbować w szkole. Zazwyczaj mamy z nią złe wspomnienia. Jednak dobrze przyrządzona brukselka może być pyszna. Trzeba pamiętać o dobrym doborze przypraw i możemy zamienić brukselkę w smaczne danie, a dodatkowo zdrowe. Zawiera ona witaminę K, foliany i żelazo.

Kalafior

kalafior

Kalafior można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Można przyrządzić zupę z kalafiorem. Ciekawym rozwiązaniem jest zamienienie ryżu na kalafior. W połączeniu z kurkumą daje porządną porcję witaminy C i zapobiega przeziębieniom.

Żurawina

żurawina

Żurawina to bardzo dobry dodatek do drobiu. Idealnie sprawdza się w połączeniu z indykiem. Żurawinę można też przetworzyć na konfiturę. Jest to produkt, który ma bardzo dobre działanie na układ trawienny. Łagodzi także stany zapalne.

Pasternak

pasternak

Jest to już odrobinę zapomniane warzywo, jednak zupełnie niesłusznie, ponieważ posiada wiele wartości odżywczych. Pasternak jest bogaty w witaminę C, folan i mangan.

Gruszki

gruszki

Jesienne owoce, które dostarczają organizmowi witaminy C, bardzo cennego potasu i błonnika. A do tego pyszne. I są świetnymi dodatkami do deserów.

Dynie

dynie

Jeżeli chodzi o skojarzenia z jesienią to dynie są wymieniane w pierwszej kolejności. Można je jeść pieczone, gotowane lub przerobione na zupę krem. Są bardzo rozgrzewające i pełne witamin, co ważne o takiej porze roku jaką jest jesień.

2 KOMENTARZE

Skomentuj Andrzej_dietetyk Anuluj odpowiedź

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.