naleśniki w wersji sezonowej

Damian Kordas zwycięzca IV edycji MasterChefa zdradza przepisy na swoje ulubione naleśniki w wersji sezonowej. To właśnie latem możemy bez przeszkód eksperymentować w kuchni. 

Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się bogactwem świeżych warzyw i owoców. Stwarza nam to niepowtarzalną możliwość kreatywnego podejścia do kuchni. Jednym z przyjemniejszych sposobów eksperymentowania w kuchni jest przekształcanie znanych nam dań w coś zupełnie nowego. 

Jednym z takich dań są dobrze nam znane naleśniki, które mają wiele twarzy. Wie o tym, także Damian Kordas – zwycięzca IV edycji MasterChefa, który wraz z Tefal otworzył tegoroczny „Sezon na naleśnika”. Kucharz zainspirowany bogactwem natury dzieli się swoimi ulubionymi przepisami na naleśniki w wersji sezonowej. Sprawdźcie.

Naleśniki ze szparagami z boczkiem i czosnkowym aioli
Foto. Michał Olinowicz

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • masło klarowane do smażenia

Nadzienie:

  • 10 szparagów
  • 150 g boczku wędzonego
  • 50 g zielonych oliwek
  • natka pietruszki
  • 100 ml majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. W misce przygotowujemy ciasto na naleśniki: roztrzepujemy jajka na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki.
  2. Naleśniki smażymy na minimalnej ilości masła klarowanego.
  3. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż stanie się chrupiący oraz wytopi się z niego tłuszcz. Następnie wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi oraz oliwki i smażymy przez około 3-4 minuty.
  4. Blendujemy majonez z czosnkiem i pieprzem na jednolitą masę.
  5. Naleśnika smarujemy sosem aioli, a następnie kładziemy na niego przygotowane szparagi z boczkiem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Czekoladowe naleśniki z musem z czerwonej fasoli i truskawkami
Foto. Michał Olinowicz

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki kakao
  • masło klarowane do smażenia

Nadzienie:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • garść posiekanej mięty
  • truskawki

Przygotowanie:

  1. W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe: roztrzepujemy jajka na jednolitą masę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aby nie pozostały grudki.
  2. Naleśniki smażymy na minimalnej ilości masła klarowanego.
  3. Blendujemy fasolę razem z syropem klonowym na jednolitą masę, a na koniec dodajemy posiekaną miętę.
  4. Rozsmarowujemy pastę z czerwonej fasoli i dodajemy sezonowe owoce np. truskawki i maliny. Naleśnika składamy na pół, a następnie ponownie na pół.

Smacznego!

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię