liście rzodkiewki

Liście rzodkiewki to coś, co automatycznie wyrzucamy. Odrywamy korzeń, a zielona część ląduje w koszu na śmieci. Jednak naprawdę warto wykorzystać tę część warzywa. 

Liście rzodkiewki to część warzywa, nad którą niewiele osób się zastanawia. W sklepach są nawet wyznaczone specjalne miejsca, gdzie można je wyrzucić. Jednak miłośnicy zdrowego stylu życiu wiedzą, że warto wykorzystać liście. Dlaczego?

Liście rzodkiewki są bombą witaminową. Dostarczają nam przede wszystkim witaminy C. W naszej świadomości zakodowało się, że cytryna jest największym dostawcą witaminy C – ale to nie prawda. Zawiera jej w sobie dużo, ale dla porównania liście rzodkiewki zawierają jej dwa razy więcej. Dzięki wykorzystywaniu liści rzodkiewki w kuchni nasz organizm zyskuje jeszcze fosfor, żelazo i wapń. Ta część warzywa jest jednak ceniona jeszcze z jednego powodu, a mianowicie jest bogata w glukozynolany, czyli cenione związki o działaniu antyrakowym. Liście rzodkiewki dzięki swoim właściwościom pomagają oczyścić organizm z toksyn, ułatwiają procesy trawienia oraz działają antyzapalnie.

Jak wykorzystać liście rzodkiewki w kuchni?

Lista zalet tej części warzywa jest dosyć długa, ale pojawia się pytanie jak wykorzystać liście rzodkiewki. Mają one gorzko-ostry smak i można je spożywać na surowo, co otwiera całą masę możliwości dodawania ich do różnych sałatek jako jeden ze składników. Jednak to nie jedyna opcja.

Ciekawym rozwiązaniem jest przyrządzenie koktajlu na bazie liści. Dodatkowo będą nam potrzebne: 2 szklanki wody, banan i jabłko. Następnie kroimy owoce na mniejsze kawałki. Później wszystkie elementy mieszamy ze sobą i blendujemy na gładko. Na koniec można osłodzić sobie napój miodem lub cukrem trzcinowym.

Innym sposobem na wykorzystanie liści jest wykonanie z nich pesto i wymieszanie go z makaronem. Aby je wykonać należy garść liści rzodkiewki umyć i wrzucić do blendera następnie dodać pół szklanki uprażonych wcześniej na suchej patelni pestek dyni lub słonecznika, ząbek czosnku, sok z połowy cytryny oraz oliwę z oliwek. Wszystko to razem mieszamy i mamy świetny, a przede wszystkim zdrowy dodatek do wielu potraw.

Warto wykorzystywać każdą część warzywa, ponieważ drzemią w nich nieraz nieodkryte wartości odżywcze.

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.