nietypowe torty

Torty są odpowiednie na te większe i bardziej istotne okazje oraz na te mniejsze. Mają wielu sympatyków – część z nich lubi tradycyjne smaki, a część lubi eksperymentować. Dziś dla tej drugiej grupy nietypowe torty. Sprawdźcie przepisy. 

Nietypowe torty to sposób na zjedzenie ciekawego deseru oraz zaimponowanie znajomym. Tradycyjne torty takie jak: czekoladowe, orzechowe, makowe wszyscy dobrze znamy i niekoniecznie możemy nimi kogoś zaskoczyć. Jednak sprawdźcie trzy pomysły na nietypowe torty.

Tort karmelowo – słonecznikowy

Biszkopt (upiec dwa):

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mąka tortowa – dosypać do mąki ziemniaczanej do 1 niepełnej szklanki

Krem budyniowo-kajmakowy:

  • 500 ml mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 1 puszka masy kajmakowej

Masa słonecznikowa:

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 300 g słonecznika

Dodatkowo:

  • krem czekoladowy typu Nutella

Biszkopty: Ubij białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Delikatnie wmieszaj żółtka, naprzemiennie z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. C ok. 30-40 min, do tzw. suchego patyczka. Wystudź i przekrój biszkopt horyzontalnie na trzy części.

Krem budyniowo-kajmakowy: Zagotuj 1 szklankę mleka z cukrem. Połącz drugą szklankę mleka z obiema mąkami oraz żółtkami. Wmieszaj do wrzącego mleka. Gotuj kilka minut, cały czas mieszając, aż budyń straci posmak mąki. Dobrze przestudź. Zmiksuj z masłem oraz masą kajmakową.

Masa słonecznikowa: Roztop masło z cukrem. Dodaj słonecznik i chwilę przesmaż, do lekkiego zbrązowienia ziaren słonecznika. Odstaw do przestygnięcia.

Składanie tortu: Na blat biszkoptowy wyłóż część słonecznika i kremu. Przykryj drugim biszkoptem i przełóż Nutellą. Umieść kolejny biszkopt, słonecznik oraz krem. Udekoruj brzegi kremem i dodatkowym słonecznikiem.

Tort marchewkowy

Ciasto marchewkowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka białego cukru
  • 1/2 szklanki cukru Muscovado
  • 3/4 szklanki oleju z pestek winogron (inny też może być)
  • 3/4 szklanki maślanki o smaku pieczonego jabłka
  • 2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Waniliowy krem z mascarpone:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g serka twarogowego waniliowego
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do smaku

Ciasto marchewkowe: Przesiej mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Jajka ubij z cukrami na puszystą masę. Delikatnie dolej olej i maślankę. Następnie powoli dodawaj przygotowane wcześniej suche składniki. Wmieszaj drobno posiekane orzechy oraz marchewkę. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. C. ok. 50 minut.

Waniliowy krem z mascarpone: Wymieszaj serek mascarpone z twarożkiem waniliowym, ekstraktem oraz cukrem (łyżką, na jednolitą i odpowiednio dla Ciebie słodką masę).

Wykończenie: Po wystudzeniu przekrój ciasto w poprzek na 3 części. Przełóż kremem z serka mascarpone. Wierzch możesz dowolnie udekorować.

(Przepisy pochodzą ze strony wkrainiesmaku.pl)

 

1 KOMENTARZ

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię