nietypowe torty

Torty są odpowiednie na te większe i bardziej istotne okazje oraz na te mniejsze. Mają wielu sympatyków – część z nich lubi tradycyjne smaki, a część lubi eksperymentować. Dziś dla tej drugiej grupy nietypowe torty. Sprawdźcie przepisy. 

Nietypowe torty to sposób na zjedzenie ciekawego deseru oraz zaimponowanie znajomym. Tradycyjne torty takie jak: czekoladowe, orzechowe, makowe wszyscy dobrze znamy i niekoniecznie możemy nimi kogoś zaskoczyć. Jednak sprawdźcie trzy pomysły na nietypowe torty.

Tort karmelowo – słonecznikowy

Biszkopt (upiec dwa):

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mąka tortowa – dosypać do mąki ziemniaczanej do 1 niepełnej szklanki

Krem budyniowo-kajmakowy:

  • 500 ml mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 1 puszka masy kajmakowej

Masa słonecznikowa:

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 300 g słonecznika

Dodatkowo:

  • krem czekoladowy typu Nutella

Biszkopty: Ubij białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Delikatnie wmieszaj żółtka, naprzemiennie z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. C ok. 30-40 min, do tzw. suchego patyczka. Wystudź i przekrój biszkopt horyzontalnie na trzy części.

Krem budyniowo-kajmakowy: Zagotuj 1 szklankę mleka z cukrem. Połącz drugą szklankę mleka z obiema mąkami oraz żółtkami. Wmieszaj do wrzącego mleka. Gotuj kilka minut, cały czas mieszając, aż budyń straci posmak mąki. Dobrze przestudź. Zmiksuj z masłem oraz masą kajmakową.

Masa słonecznikowa: Roztop masło z cukrem. Dodaj słonecznik i chwilę przesmaż, do lekkiego zbrązowienia ziaren słonecznika. Odstaw do przestygnięcia.

Składanie tortu: Na blat biszkoptowy wyłóż część słonecznika i kremu. Przykryj drugim biszkoptem i przełóż Nutellą. Umieść kolejny biszkopt, słonecznik oraz krem. Udekoruj brzegi kremem i dodatkowym słonecznikiem.

Tort marchewkowy

Ciasto marchewkowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka białego cukru
  • 1/2 szklanki cukru Muscovado
  • 3/4 szklanki oleju z pestek winogron (inny też może być)
  • 3/4 szklanki maślanki o smaku pieczonego jabłka
  • 2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Waniliowy krem z mascarpone:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g serka twarogowego waniliowego
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do smaku

Ciasto marchewkowe: Przesiej mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Jajka ubij z cukrami na puszystą masę. Delikatnie dolej olej i maślankę. Następnie powoli dodawaj przygotowane wcześniej suche składniki. Wmieszaj drobno posiekane orzechy oraz marchewkę. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. C. ok. 50 minut.

Waniliowy krem z mascarpone: Wymieszaj serek mascarpone z twarożkiem waniliowym, ekstraktem oraz cukrem (łyżką, na jednolitą i odpowiednio dla Ciebie słodką masę).

Wykończenie: Po wystudzeniu przekrój ciasto w poprzek na 3 części. Przełóż kremem z serka mascarpone. Wierzch możesz dowolnie udekorować.

(Przepisy pochodzą ze strony wkrainiesmaku.pl)

 

1 KOMENTARZ

Skomentuj Tamara Anuluj odpowiedź

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.