węgiel aktywny

Nic dziwnego, że kosmetyki z węglem aktywnym coraz bardziej zyskują na popularności. Pozyskiwany z drewna, torfu, węgla kamiennego lub brunatnego, jest nie tylko bezpieczny i naturalny, ale ma także właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i absorpcyjne.

Jak działa węgiel aktywny?

Cząsteczki węgla aktywnego wchłaniają i neutralizują nadmiar sebum, toksyny i zanieczyszczenia, które w ciągu dnia osiadają na naszej skórze lub włosach. Działają również przeciwbakteryjnie, a nawet koją podrażnienia. Kosmetyki z tą substancją w składzie są polecane dla osób z cerą trądzikową, tłustą i z widocznymi zaskórnikami. Mają działanie matujące i oczyszczające. Doskonale poradzą sobie również z odświeżeniem przetłuszczających się włosów. Istotne jest również to, że węgiel aktywny ma właściwości antyoksydacyjne przez co, zwalcza wolne rodniki opóźniając starzenie się tkanek. Co więcej producenci kosmetyków dodają go jako składnik do past wybielających zęby.

W jakich kosmetykach znajdziemy węgiel aktywny?

Znajdziemy go przede wszystkim w preparatach oczyszczających twarz, czyli np. peelingach, maskach i żelach. Węgiel może być też składnikiem szamponów przeznaczonych do włosów przetłuszczających się, past do zębów oraz płynów do płukania. W drogeriach znajdziemy również specjalne plastry z węglem, które działają na oczyszczenie twarzy w okolicach nosa, brody i czoła. Warto zauważyć, że wszystkie kosmetyki mają czarny kolor, nawet pasty wybielające.

Stosując węgiel aktywny w codziennej pielęgnacji, należy jednocześnie pamiętać, że może on nieco wysuszać skórę. Dlatego kosmetyki z jego dodatkiem warto połączyć ze stosowaniem kremu nawilżającego. Kiedyś nikt nie pomyślał, że węgiel może mieć tyle ukrytych zalet, ale dzięki rozwojowi kosmetologii wszystko staję się dla nas dostępne, co jest ogromnym plusem w pielęgnacji naszej skóry. Warto czytać składy kosmetyków ponieważ, często kryją składniki o których nie mieliśmy pojęcia.

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię