serowa herbata

Serowa herbata stała się hitem w Azji i Stanach Zjednoczonych. Pomysł jest nietypowy, jednak jeżeli lubicie nowości i eksperymenty to sprawdźcie przepis na naigai chai. 

Łączenie herbaty z nabiałem nie jest nowością wystarczy przypomnieć sobie angielską herbatę z mlekiem. Opinie o tym napoju są podzielone, ale mimo wszystko spora część osób zachwyca się smakiem tego napoju. Ostatnio jednak pojawił się nowy trend, a mianowicie serowa herbata. Naigai chai jest najbardziej popularna w Chinach, Tajwanie oraz w największych miastach w USA takich jak Los Angeles, Nowy Jork oraz San Francisco. Powoli napój wchodzi także do Europy można go skosztować w Londynie w kawiarni Happy Lemon.

Jeżeli zaczęliście wyobrażać sobie ten napój i założyliście, że w herbacie pojawi się na przykład żółty ser to jesteście w błędzie. Serowa herbata to herbata z dodatkiem sera, jednak chodzi o kremowy serek, który nadaje aksamitnej konsystencji. Jest kontrpropozycją dla bubble tea, czyli dla herbaty w kulkami tapioki. Ser przybiera formę kożucha lub pianki, który jest słodkim dodatkiem do herbaty. Ten element kojarzony jest z sernikiem. Twaróg z cukrem, śmietaną i mlekiem utrzymuje się na górze mrożonej herbaty. A co znajduje się pod słodką pianką? Tutaj możemy liczyć na własną kreatywność, ale zazwyczaj bariści stawiają na czarną herbatę przeznaczoną do zimnego parzenia.

Serowa herbata wymaga także odpowiedniego sposobu picia. Najlepiej przechylać kubek pod kątem 45 stopni, jest to o tyle ważne, że taki sposób picia pozwoli nam na jednoczesne spróbowanie serowej pianki oraz wypicie napoju.

Jeżeli chcielibyście spróbować tego nietypowego napoju to zapoznajcie się z przepisem.

Serowa herbata

Składniki:

  • śmietana 36%,
  • serek typu philadelpia,
  • słodkie mleko w tubce (lub cukier puder),
  • zimna herbata
  • lód w kostkach.

Przygotowanie:

  1. Ubijamy śmietanę wraz z serkiem i dodatkiem słodkiego mleczka
  2. kubek wypełniamy lodem i zalewamy zimną herbatą do 2/3 objętości,
  3. ubitym serkiem dekorujemy wierzch naszej mrożonej herbaty naigai chai
  4. pijemy pod kątem 45 stopni i gotowe!

Smacznego!

 

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię