Jakiś czas temu w polskich mediach pojawiły się informacje, że Unia Europejska będzie zachęcać swoich obywateli do jedzenia owadów. Wynika to z faktu, że zawierają one dużo białka, które obecne jest również w mięsie innych zwierząt, których hodowla jest nieporównywalnie droższa. Owady na talerzu to jednak żadna nowość, są bowiem kraje, w których potrawy z nich przygotowane są bardzo popularne. Dlaczego tak się dzieje?

W jakich krajach jada się owady?

Potrawy z owadów są bardzo popularne w niektórych krajach świata. Wśród nich należy przede wszystkim wskazać na państwa azjatyckie, takie jak chociażby Chiny, Tajlandia, Kambodża czy Wietnam, ale również państwa z innych regionów świata, jak Meksyk, Australia czy Republika Południowej Afryki. Największe problemy z jedzeniem owadów mają Europejczycy, jednakże ich nastawienie do tego typu przekąsek stopniowo zaczyna się zmieniać.

Dlaczego owady są tak popularne?

Owady to cenne źródło białka oraz innych składników mineralnych, na przykład wapnia, żelaza czy cynku, które są potrzebne w diecie każdego człowieka. Co ciekawe, larwy niektórych owadów zawierają kilkakrotnie więcej białka niż wołowina. Ponadto owady są lekkostrawne.

Bogactwo wszelkiego rodzaju składników mineralnych to jeden z powodów, dla których owady są tak popularne w niektórych rejonach świata. Drugi powód jest znacznie bardziej prozaiczny. Spożycie owadów wynika bowiem z biedy. Dla wielu ludzi żyjących w mniej zamożnych krajach zakup mięsa czy ryb jest po prostu niemożliwy. Stąd też uzupełniają oni białko i inne składniki poprzez spożycie zamienników. W zamożnych krajach zamiłowanie do owadów na talerzu wynika z przyczyn kulturowych. Dawniej jadło się owady jako potrawy biedoty, dziś natomiast obecnie są to dania znacznie bardziej ekskluzywne.

A Ty zjadłbyś owady?

Wielu naukowców twierdzi, że hodowla owadów mogłaby przyczynić się do rozwiązania problemu głodu na świecie. Jest ona bowiem znacznie tańsza niż na przykład hodowla bydła. Kłopot jednak w tym, że nie wszyscy ludzie są w stanie przekonać się do tego typu przekąsek. Niektórzy, podróżując po świecie spotkali się już z osobami, które spożywają owady, inni natomiast na samą myśl o świerszczu na talerzu odczuwają silną niechęć. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem w naszej kulturze jedzenie owadów raczej nie występuje.

Chociaż owady na talerzu to popularny widok w niektórych krajach, dla wielu osób ich konsumpcja jest barierą nie do przejścia. W tej kwestii, Europejczycy, z reguły otwarci na nowe smaki, wciąż są daleko w tyle za Azjatami.

5 KOMENTARZE

Skomentuj Aniaaaneczka Anuluj odpowiedź

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.