Domowe spotkania z przyjaciółmi przeżywają swój wielki renesans, a szczególnie często organizujemy je w karnawale. To świetny sposób na szampańską zabawę, nie wymagający wielkich przygotowań, eleganckich strojów, ani wystawnego menu. Grono najbliższych, dobra muzyka, orzeźwiające koktajle i oryginalne przekąski – to najprostszy przepis na idealny karnawałowy wieczór.

 

Jakie pozycje sprawdzą się najlepiej w karnawałowym menu? Z pewnością te, które można przygotować szybko i prosto, łatwe w serwowaniu i efektownie prezentujące się na stole. Najbardziej popularne są różne formy przekąsek – warto jednak zaskoczyć gości, a tradycyjne koreczki czy kanapki zastąpić bardziej oryginalnymi propozycjami kulinarnymi. Najważniejsze jednak, by ich przygotowanie nie oznaczało długich godzin spędzonych w kuchni.

Przekąski mięsne w tempurze

W tempurze można przygotować dowolne składniki. W ten sposób często podawane są ryby i owoce morza, jednak doskonale smakować będą również przekąski mięsne. Danie można urozmaicić, przekładając przekąski mięsne usmażonymi krótko w chrupiącym cieście warzywami, np. papryką, rzodkiewką, brokułem, cebulą czy pieczarkami.

 

Salamitki i mini snacki w tempurze

Składniki:

– 1 opakowanie salamitek pleśniowych Sokołów

– 1 opakowanie Mini snacków wędzonych Sokołów

– 50 g mąki pszennej

– 50 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

– woda (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

– 1 jajko

– olej do smażenia

– sól, pieprz, 2 szczypty ostrej papryki

– warzywa – brokuły, cebula, papryka, pieczarki, rzodkiewki

– sos słodko-kwaśny

 

Sposób przygotowania:

Tempura: Mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszać z mąka pszenną. Dodać jajko, zimną wodę, szczyptę soli, papryki i pieprz. Energicznie wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

W dużym garnku rozgrzać olej. Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie przekąski mięsne i małe kawałki warzyw. Całość zanurzyć w tempurze, a następnie smażyć ok. 2 min. w gorącym tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Przekąski ostrożnie wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.

 

Finezyjna kanapka

Prawdziwym „must have” w imprezowym menu są z pewnością sałatki. Sałatkę warto jednak zaserwować w oryginalny sposób – np. tworząc finezyjną kanapkę.

Składniki:

– 1 opakowanie Salami chips Sokołów

– 3 sucharki

– 1 nieduże awokado (1 łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, mielone płatki chili, sól himalajska)

– 2 łyżki kukurydzy konserwowej

– 1/3 papryki czerwonej

– 5 podgrzybków marynowanych

– 1 garść listków pietruszki ozdobnej

– kilka kropli oleju lnianego

Przygotowanie:

Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wyjąć łyżką miąższ i rozgnieść go dokładnie widelcem na gładką pastę. Skropić cytryną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz mielone płatki chili. Całość dokładnie wymieszać. Salami Chips pokroić w paseczki. Podgrzybki wyjąć z zalewy, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić na cienkie paseczki. W miseczce połączyć Salami Chips, paprykę, odcedzoną kukurydzę, grzybki, pietruszkę oraz dodać kilka kropli oleju lnianego. Sucharki pokryć pastą z awokado, a następnie nałożyć na nie zawartość miseczki.

Tortille

Świetna alternatywa dla kanapek. Ekspresowe w wykonaniu, świetnie się komponują z różnego rodzaju dodatkami – zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi. Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Quesadilla z szynką

Składniki:

– Szynka Basiuni Sokołów

– 2 szt. tortilli

– 200 g sera żółtego

– miks papryk

– cebula

Przygotowanie:

Tortillę przez 2 minuty podgrzewać na patelni. Posypać startym żółtym serem. Położyć szynkę i posypać żółtym serem, pokrojoną w paski papryką oraz posiekaną cebulą. Na całość położyć placek tortilli. Podgrzewać na patelni przez 2 minuty z każdej strony.

Vege wrapy

Składniki:

– 1 op. tortilli

– Hummus Premium „Z gruntu dobre”

– 1 marchewka

– 1 ogórek

– 1 cebula

Przygotowanie:

Warzywa pokroić w cienkie plastry. Tortillę posmarować hummusem. Na placek położyć warzywa. Całość zwinąć.

Arancini 

W kuchni sycylijskiej arancini przygotowywane są z ryżu i kryją w sobie smakowity farsz. Można je przygotować również w inny sposób – z pasty warzywnej, z dodatkiem kabanosów.

Arancini z pasty warzywnej z kabanosami

Składniki:

– 1 opakowanie Kabanosów polskich lub francuskich Sokołów

– 1 opakowanie dowolnej pasty warzywnej „Z gruntu dobre”

– 2 szalotki

– bułka tarta

– 1 rozmącone jajko

– natka pietruszki

– olej do smażenia

Przygotowanie:

Kabanosy i szalotki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Pastę warzywną „Z gruntu dobre” przełożyć do miski, dodać podsmażone kabanosy i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować małe kulki, obtoczyć je w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane arancini smażyć w głębokim, gorącym tłuszczu. Gdy kulki będą złoto-brązowe, ostrożnie je wyjąć i odłożyć na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.

Ziemniaki Hasselback

Każdy, kto spróbował ziemniaków Hasselback, doskonale wie, że smakują zupełnie inaczej niż te pieczone tradycyjnie. Cienko ponacinane, delikatnie rozchylają się podczas pieczenia, zyskując wyjątkową chrupkość.

Pieczone ziemniaki Hasselback z salami chips

Składniki:

– 1 opakowanie Salami chips Sokołów

– 8 ugotowanych ziemniaków w mundurkach

– 100 g utartego żółtego sera

– 180 g jogurtu greckiego

– 1-2 ząbki czosnku

– kilka gałązek świeżego tymianku

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki naciąć co 1-2 mm. W przerwy na przemian włożyć salami chips i ser. Ziemniaki zapiekać 10 min. w temperaturze 180oC. W miseczce wymieszać jogurt grecki z drobno posiekanym czosnkiem i tymiankiem. Dokładnie wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku.

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię