pierniczki

Pierniczki to jedna z tych rzeczy, bez której nie wyobrażamy sobie świąt. Wiemy, że trzeba je upiec sporo wcześniej, po to, aby zmiękły. Jednak nie zawsze się to udaje. Dlatego sprawdźcie przepis na świąteczne ciastka dla spóźnialskich. 

Pierniczki nadają świętom klimatu. W niektórych domach używa się ich jako ozdób świątecznych, przystraja się nimi choinkę. A w dekorowanie ciastek zaangażowana jest cała rodzina. Jeżeli pieczesz pierniczki sporo wcześniej warto pamiętać, aby po upieczeniu włożyć je do papierowej torby na dwa lub trzy tygodnie.

Jednak czasami w natłoku zajęć nie znajdujemy czasu, aby upiec je wcześniej. Gdy do świąt zostało kilka dni najlepiej sprawdzi się przepis na szybkie pierniczki. Przygotowanie ich nie zajmie wiele czasu, a smak zachwyci wszystkich gości. Należy jednak pamiętać, że w tym przepisie lepiej jest zastosować miód sztuczny, ponieważ dzięki niemu będą miękkie tuż po wypieczeniu – radzi Ula Stępniak z pracowni cukierniczej Słodki Muffin.

Przepis na szybkie pierniczki dla spóźnialskich wg Uli Stępniak z pracowni Słodki Muffin 

Liczba pierniczków: 55
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

350g mąki pszennej
50g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
130g cukru pudru
100g rozpuszczonego i przestudzonego masła
100g miodu (sztucznego)
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki goździków mielonych
Szczypta mielonego anyżu
1 łyżka
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Lukier słodki

1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka soku z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Pierniczki:

Przygotowanie szybkich pierniczków rozpoczynamy od rozpuszczenia masła na patelni. Gdy całkowicie się roztopi, odstawiamy je na bok do wystudzenia. W międzyczasie w szklanym naczyniu mieszamy wszystkie sypkie składniki tzn. mąkę pszenną, mąkę żytnią pełnoziarnistą, cukier puder, przyprawy, kakao oraz sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu rozbijamy jajka i dodajemy do nich miód i ostudzone masło. Następnie łączymy ze sobą płynne i suche składniki, formując jednolitą masę. Dobrze wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok. 4mm. Ciasto może się przyklejać do stolnicy, dlatego warto podsypywać je odrobiną mąki. Wycinamy foremkami pierniczki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warto pamiętać, żeby pozostawić między nimi odstępy, ponieważ podczas pieczenia trochę podrosną. Pieczemy świąteczne słodkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 8-10 minut.

Lukier:

Po wystygnięciu pierniczki warto ozdobić. W tym celu wsypujemy do naczynia szklankę cukru pudru, powoli dolewamy 2 łyżeczki soku z cytryny, jedną łyżeczkę soku z pomarańczy i dokładnie wszystko mieszamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę możemy przystąpić do dekorowania wypieków.

1 KOMENTARZ

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię