spożywanie soków w Polsce

Spożycie soków wzrasta. Jednak w skali roku pijemy tylko 4 łyżki stołowe soków dziennie. Jednak te dane dotyczą spożycia soków owocowych. W piciu soków warzywnych jesteśmy najlepsi. A może być jeszcze lepiej. Sprawdź szczegóły. 

Wiedza Polaków o sokach

„Soki i musy – witaminy w SMART formie” to kampania promocyjno-informacyjna w Polsce oraz w Rumunii, Czechach, Słowacji i na Litwie. Nie promuje ona żadnych marek ani nazw konkretnych producentów. Zajmuje się uświadamianiem o korzyściach spożywania owoców i warzyw w formie soków i musów. I wychodzi im to całkiem nieźle, ponieważ w ciągu ostatnich lat zdecydowanie wzrosła świadomość Polaków dotycząca ich wartości odżywczych. Obecnie 18,3 proc. Polaków ma świadomość, że do soków nie dodaje się cukru. 36,2 proc. konsumentów wie, że sok może zastąpić jedną z zalecanych przez ekspertów pięciu dziennych porcji owoców i warzyw. Spożycie soków i musów owocowych w Polsce rośnie, a coraz więcej konsumentów jest świadomych ich wartości odżywczych.

Pijemy coraz więcej soków owocowych, ale…

Jeżeli chodzi o ilość spożywanych soków to jest coraz lepiej. Jednak jesteśmy w tyle za innymi krajami m.in za krajami skandynawskimi, które kładą bardzo duży nacisk na zdrowe odżywianie. Roczne spożycie soków w Polsce wynosi około 14 litrów na osobę – to zaledwie 38 ml dziennie. Obrazowo to prawie cztery łyżki stołowe. Na szczęście, statystyki rosną, konsumenci w Polsce coraz bardziej doceniają wartość soków. W ostatnich latach rokroczny przyrost spożycia wynosił około litr na osobę. Jesteśmy nieco powyżej średniej europejskiej jeśli chodzi o spożycie soków, jednak Europa Zachodnia konsumuje ich zdecydowanie więcej. Wypadamy blado w porównaniu do Niemców, którzy spożywają prawie 20 litrów soków na osobę rocznie – mówi Barbara Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia „Krajowa Unia Producentów Soków”.

Jesteśmy najlepsi

Z informacji AIJN wynika, że Polacy są za to europejskim liderem w spożyciu soków warzywnych – sięga po nie 18,1 proc. konsumentów. Jeszcze dwa lata temu ten odsetek wynosił 14,6 proc. Soki warzywne są najczęściej traktowane jako zamiennik posiłku  albo spożywane pomiędzy posiłkami. Sięgają po nie główne kobiety (77,1 proc.).

Co daje nam picie soków i musów?

Dużo mniejsze jest za to spożycie musów owocowych. W ubiegłym roku wyniosło 49 gramów na mieszkańca rocznie (wobec 32 gramów w 2015 roku). Soki i musy owocowe to produkty otrzymywane wyłącznie z dojrzałych, świeżych mrożonych lub przechowywanych owoców i warzyw. Mają zbliżoną do nich wartość odżywczą. Szklanka soku dziennie dostarcza organizmowi łatwo przyswajalnych witamin, soli mineralnych. Oprócz tego soki zaopatrują nas w mikro- i makroelementy, antyoksydanty oraz inne biologicznie aktywne składniki. W przypadku musów z owoców i warzyw dodatkową zaletą jest zawartość w ich składzie błonnika. Jak podkreśla Barbara Groele, sekretarz generalny KUPS, nie wszyscy konsumenci są tego świadomi. Bardzo ważna jest informowanie i tworzenie kampanii edukacyjnych dotyczących korzyści picia soków i musów.

(Źródło: info.newseria.pl)

 

 

 

1 KOMENTARZ

Skomentuj Karina Anuluj odpowiedź

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.