Po raz kolejny Polskie restauracje zostały wyróżnione gwiazdką Michelin. Tegoroczna edycja słynnego gastronomicznego przewodnika „Main Cities of Europe 2018” nagrodziła Atelier Amaro i restaurację Senses.

To wielkie wyróżnienie w świecie gastronomi oraz nagroda na którą czekają najlepsze restauracje świata. Już po raz szósty restauracja Amaro prowadzona przez Wojciecha Modesta dostała to wyróżnienie, natomiast dla Sense prowadzonej przez Andrea Camastrę to trzeci rok z wyróżnieniem Michelin.

W tegorocznym wydaniu tego prestiżowego przewodnika w rywalizacji na tle całej Europy brały udział aż 54 restauracje z Polski. Brane pod uwagę były tylko restauracje z Warszawy (dokładnie 34) oraz Krakowa (20 lokali w przewodniku Michelin). O tym, czy restauracja znajduje się w przewodniku decydują inspektorzy Michelin. Ich najważniejszym  zadaniem jest przygotowanie subiektywnej rekomendacji na temat danego lokalu. Pojawiają się w nich anonimowo, zamawiają jedzenie, próbują, a kiedy dopiero zapłacą rachunek mogą się przyznać kim są. Inspektorzy mogą wyróżnić także restauracje Wschodzącą Gwiazdką. To oznacza, że dany lokal ma w przyszłości szansę na otrzymanie pełnoprawnej gwiazdki.

Co oznacza liczba gwiazdek?

Jedna przyznawana jest za wysoką jakość jedzenia, obsługi oraz wystroju. Dwie gwiazdki oznaczają doskonałą kuchnię, a trzema oznacza się miejsca do których warto przyjechać nawet z końca świata po to, aby tylko w nich zjeść. Trzy gwiazdki przyznawane są przez trzech inspektorów Michelin.

Z roku na rok, tempo rozwoju gastronomii w Polsce przybiera na sile. Dzięki otrzymywanym wyróżnieniom, tak jak w przypadku tych dwóch warszawskich restauracji mamy na to mocne dowody. W przyszłości mam nadzieję, że Polska wzbogaci się o miejsca, w których będziemy mogli zjeść jedne z najlepszych potraw w Europie.

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię