W przysłowiu „przez żołądek do serca” może kryć się sporo prawdy. I nie chodzi tu wyłącznie o uwodzenie łakomczuchów. W domowej spiżarni czai się mnóstwo składników – afrodyzjaków, które w wielu kulturach świata od wieków uważano za naturalnych sprzymierzeńców w sprawach miłosnych. Sprawdźcie mój przepis na udane walentynki. 

Czym są afrodyzjaki? Są to wszelkie środki rozbudzające pożądanie i pozwalające czerpać większa przyjemność ze wspólnych chwil uniesień. Poniżej znajdziecie propozycję wyjątkowej kolacji na walentynki. Oczywiście ze szczyptą miłości.

Na początek: Rozgrzewające białe wino z miodem

W tym zestawieniu za afrodyzjaki uchodzą zarówno miód jak i imbir. Zawarte w miodzie składniki wspierają układ krążenia przez wzmacnianie wydolności serca. Z kolei imbir już w starożytnych Chinach cieszył się uznaniem i znajdował zastosowanie zarówno w medycynie jak i kuchni. Pobudza ukrwienie, działa odświeżająco, a także … pomaga na bóle głowy.

Składniki:

  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 1 słodka pomarańcza
  • 1 łyżka miodu
  • 4 goździki
  • 3 plasterki świeżego imbiru
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Starannie wyczyść pomarańczę. Przekrój na pół. Połówkę wyciśnij do rondelka, a pozostałą cześć pokrój na plastry i również dodaj do rondla.

Wlej wino go rondelka następnie dodaj goździki imbir i gałkę muszkatołową. Całość podgrzej na średni, ogniu, ale nie dopuść do wrzenia!

Przestudź chwilę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj i przelej do kieliszków.

Danie główne: Penne z pesto bazyliowym.

I ponownie podwójna dawka afrodyzjaków. Tym razem w roli głównej bazylia, tak popularna w kuchni włoskiej (pewnie dlatego Włosi cieszą się opinią fantastycznych kochanków). Czosnek podobno był zakazany w tybetańskich zakonach, ze względu na działanie pobudzające. Z kolei starożytni Rzymianie z czosnku przyrządzali specjalny napój miłosny! Subtelnie zakamuflowany w potrawie może nie zniechęcić do pocałunków.

Makaron z pesto bazyliowym

Składniki na pesto bazyliowe: 

  • dwie doniczki ze świeżą bazylią
  • dwie garście mielonych migdałów, orzeszków piniowych lub orzechów nerkowca
  • około 100 ml oliwy
  • 50-80 g sera pecorino, parmezan lub correggio
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i czarny pieprz do smaku

Składniki:

  • około 125-150 ml pesto
  • 400 g makaronu pszennego lub bezglutenowego
  • tarty parmezan lub wegański parmezan
  • listy bazylii do ozdoby

Sposób przygotowania:

Czosnek obrać i umieścić w blenderze wraz z bazylią. Dolać oliwę i starty ser i miksować na jednolitą masę.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlać zachowując około 125 ml wody. Makaron włożyć do garnka, dodać pesto, odrobinę pozostawionej wody i wymieszać bardzo dokładnie. Całość przełożyć na talerze i posypać startym serem.

Przepis pochodzi z bloga olgasmile.com

A na deser… sernik z bananami i czekoladą.

W tym przepisie opinią afrodyzjaków cieszą się zarówno banany jak i czekolada. Banany ze względu na zawarte w nich potas i witaminę B wpływają pozytywnie na libido. Czekolada podnosi poziom dopaminy w organizmie, która wywołuje w nas uczucie przyjemności i zadowolenia.

Składniki:

  • masło – 95 g
  • cukier puder – 220 g
  • jajko – 3 szt.
  • sól – szczypta
  • mąka pszenna – 120 g
  • kakao – 1 łyżeczka
  • twaróg sernikowy – 300 g
  • serek mascarpone – 300 g
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  • banany – 500 g
  • czekolada deserowa – 125 g

Sposób przygotowania:

  • papier do pieczenia
  • tortownicę o średnicy 26 cm
  • groch lub kulki ceramiczne do pieczenia tart

Przygotowanie ciasta:

80 g masła pokroić w kostkę i połączyć z 60 g cukru pudru, solą, mąką i kakao. Następnie dodać żółtko i zagnieść na gładkie ciasto. Jeśli ciasto się nie klei, należy dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Wylepioną ciastem tortownicę trzeba nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ziarnami grochu lub kulkami ceramicznymi.

Pieczenie spodu:

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 10 minut. Po tym czasie trzeba usunąć papier i groch, a resztę ciasta należy włożyć do piekarnika na kolejne trzy minuty. Wyciągnąć i pozostawić na chwilę do ostygnięcia. W tym momencie powinniśmy zmniejszyć temperaturę do 170°C.

Przygotowanie masy serowej:

Twaróg, serek mascarpone jajka, pozostały cukier puder, cukier wanilinowy należy wymieszać. Następnie obrać banany i pokroić je w kostkę i dodać do przygotowanej przez nas masy i dokładnie wymieszać. Masę należy wylać na podpieczony spód i piec całość przez kolejne 35 minut. Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na 5 minut, później wyjąc i ostudzić.

Dekoracja:

Sernik wyjąć z formy. Następnie należy posiekać czekoladę i roztopić ją w kąpieli wodnej z pozostałym masłem. Pozostawić do wystygnięcie i w tym czasie grubo posiekać banany. Cienką warstwę rozpuszczonej czekolady wylać na ciasto i posypać bananami.

Do dzieła!

Walentynki tuż tuż, trzeba się odpowiednio przygotować. Dla stworzenia nastroju warto pamiętać o świecach i odpowiedniej muzyce. A po takiej dawce jedzenia i afrodyzjaków wszystkim należy się odpoczynek. Zatem… najwyższa pora do łóżek!

 

1 KOMENTARZ

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię