Produkty pełne wartościowych składników odżywczych o egzotycznych nazwach podbiły polski rynek. Niestety zagraniczne superfoods mają często bardzo wysokie ceny…a przecież wiele podobnych a nawet lepszych superproduktów mamy w Polsce od wieków. Poznajmy te najbardziej wartościowe.

Przedstawiamy listę polskich superfoods, bogatych w witaminy i składniki mineralne, które korzystnie wpływają na nasz organizm a przy tym są niedrogie i bardzo smaczne.

– Regularne jedzenie tzw. superproduktów na pewno pozytywnie wpłynie na nasz organizm.  Przy wprowadzeniu do diety produktów bogatych w błonnik – jak np. siemię lniane i kasze, warto pamiętać o równoczesnym zwiększeniu spożycia wody;
w przeciwnym razie skuteczność błonnika jest ograniczona i narażamy się na dolegliwości trawienne. –
mówi Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.

Kasza jaglana i gryczana – witaminy z grupy B

Gryka i proso to rośliny bezglutenowe. Kasza gryczana zawiera wiele składników mineralnych, witaminy z grupy B oraz sporo błonnika.

Natomiast kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, żelazo, wapń, fosfor, potas i lecytynę i krzem. Jest równie smaczna ze słonymi jak i słodkimi dodatkami.

Buraki – kwas foliowy i żelazo

To doskonałe źródło kwasu foliowego, żelaza i błonnika. Obniża ciśnienie krwi i ma właściwości antynowotworowe. Szklanka świeżo wyciśniętego soku z buraka z dodatkiem soku z cytryny znacznie poprawia wydolność organizmu. Osoby, które ćwiczą na siłowni, czy biegają w terenie, warto by wypijały taki sok 30 minut przed treningiem.

Jagody i aronia – antocyjany

Nie warto kupować egzotycznych owoców goi i acai, gdy „pod ręką” mamy aronię i jagody.

Te pierwsza dzięki dużej zawartości antocyjanów (ma ich więcej niż czarne porzeczki, jagody i wiśnie) doskonale zwalcza wolne rodniki, chroni serce, reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne.

Jagody również korzystanie wpływającym na układ sercowo-naczyniowy, przeciwdziałają zakrzepom i obniżają poziom złego cholesterolu LDL i mają właściwości przeciwnowotworowe. A do tego pomagają w dolegliwościach żołądkowych i jelitowych. Zawierają witaminy z grupy B, a także C, A, PP oraz selen, cynk i miedź.

Siemię lniane – nienasycone kwasy tłuszczowe

Siemię to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i spora dawka wapnia. Zawarte w nim kwasy ALA obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dobrze wpływa również na pracę jelit, przeciwdziała nowotworom, chorobom serca i stanom zapalnym a także obniżają poziom cukru we krwi.

Żurawina, seler i natka pietruszki – bogactwo witaminy C

Żurawina, seler i natka to „superźródła” witaminy C, żelaza i kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Mają działanie moczopędne, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie naszego organizmu. Natka zawiera także kwas foliowy, minerały: wapń, magnez

Seler natomiast zawiera również witaminy A i E, potasu, wapnia, cynku, fosforu i magnezu. Dodatkowo chroni układ nerwowy i moczowy, poprawia trawienie, wzmacnia odporność dobrze wpływa na wygląd naszej skóry.

Na bazie superproduktów można przygotować szybkie, smaczne i pożywne dania.W wersji wytrawnej można przygotować sałatkę z kaszy gryczanej, pieczonego buraka, kiszonego ogórka i natki pietruszki. Natomiast na słodko polecam kaszę jaglaną
z dodatkiem siemienia lnianego, żurawiny, jabłka i pomarańczy.
Dania smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. – poleca Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.