pyłek pszczeli

Od jakiegoś czasu utrzymuje się moda na zdrową żywność. Za kolejny superfood można uznać pyłek pszczeli, który ciągle zyskuje na popularności. Jest szczególnie polecany przez naturoterapeutów. 

Pyłek jest wytwarzany przez pszczoły do karmienia młodych pszczół. Są w nim skoncentrowane składniki odżywcze niezbędne dla naszego organizmu: żelazo, witaminy, pierwiastki śladowe, minerały, pyłek ma również wysoką zawartość białka. Rzeczywiście, jest bardzo dużo białka w 100 gramach pyłku, tyle, ile w porcji 100 gramów mięsa! – tłumaczy pochodzenie nowego superfood prof. Roch Domerego, autor książki „Pyłek wspomagający antybiotyki”.

Jak wyjaśnia Domerego, pyłek pszczeli może być wielkim sprzymierzeńcem osób mieszkających w dużych miastach, potrzebujących większej dawki przeciwutleniaczy. Mieszkaniec miasta ze względu na tryb życia potrzebuje dużo więcej przeciwutleniaczy, niż osoba, która mieszka na wsi, aby zrekompensować ich utratę.

Dlatego ważne jest, aby skupić się na diecie bogatej w owoce i warzywa, zawierających przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki i zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym, rakowi, cukrzycy. Aby przeciwdziałać degradacji antyoksydantów w organizmie, możemy z łatwością uzupełnić dietę świeżym pyłkiem. Zawiera on osiem razy więcej przeciwutleniaczy w 100 gramach (6 łyżek) niż znajdziemy w 100 gramach kiwi.

Jak twierdzi profesor, dobrze jest wprowadzić pyłek do diety, niech dodawanie jego do posiłków, zwłaszcza śniadań, stanie się rutyną. Już 50 gramów pyłku dziennie zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na przeciwutleniacze – wyjaśnia specjalista.

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.