początkujący kucharz

Dzięki licznym programom kulinarnym zawód kucharza stał się bardzo doceniany i uznawany jest za prestiżowy. Najlepsi szefowie kuchni cieszą się szacunkiem uznaniem i dosyć dobrymi zarobkami. Jeśli chciałbyś pójść w tym kierunku mamy dla ciebie kilka rad na star. 

Na początku należy podkreślić, że praca kucharza jest ciężką pracą. Na sukces pracuje się latami, trzeba zdobywać doświadczenie i ciągle się szkolić. Jednak jest to też doskonały trening osobowości. A jeżeli ktoś na prawdę kocha jedzenie to może czerpać z tego zawodu dużo pozytywnej energii i satysfakcji.

Od czego zacząć swoją kulinarną karierę?

Najlepiej zaczynać od poznania podstawowych smaków np. młodych ziemniaków. Ważne jest, żeby poznać różne smaki. Można to zrobić odwiedzając restauracje i później samemu w domu próbować odtworzyć dania. Dlatego zawsze polecam, żeby nie od razu zaczynać od nowoczesnej kuchi i trudnych dań. Najpierw najlepiej nauczyć się robić klasyczne rzeczy jak rosół czy dobre demi glace. Kiedy to już opanujemy, możemy zacząć bawić się i łączyć różne składniki – wyjaśnia Martin Castro, szef kuchni restauracji Salto i Ceviche Bar, członek Rady Programowej Szefa dla Młodych Talentów.

Kucharz to także artysta

Prawdziwy szef kuchni musi także w sobie mieć odrobinę z artysty Nie wyobrażam sobie szefa kuchni, który siedzi tylko nad książką kucharską. Na pewno książka się przydaje, ona otwiera nam umysł, żebyśmy mogli jeszcze czegoś nowego spróbować – dodaje Jarek Walczyk, doradca gastronomiczny, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, członek Rady Programowej programu Szef dla Młodych Talentów.

Umiejętność władania nożem to podstawa

Czasem w telewizji można zaobserwować jak szybko kroją profesjonalni kucharze. I to jest coś po czym poznaje się dobrego kucharza. Mówi się nawet, że Ci najlepsi potrafią kroić z milimetrową precyzją w kilka sekund. Do takiej perfekcji dochodzi się treningiem.

Techniki gotowania

Kolejną rzeczą, która wyróżnia dobrego kucharza jest technika gotowania. Przykład? Ryż będzie bez smaku, jeżeli porcję dla dwóch osób ugotujemy w 5 litrach wody. Wtedy cały smak zostanie nam w wodzie, którą wylewamy. – Nieumiejętność gotowania ryżu jest naprawdę powszechna, mimo że wydaje się to takie oczywiste.

Umiejętne łączenie smaków

Trzecią cechą dobrego kucharza jest umiejętność dobierania podstawowych smaków. Są już ustalone smaki, które łączą się ze sobą w smak doskonały. Warto o tym poczytać, spróbować i dopiero później możemy zacząć eksperymentować –mówi Malka Kafka, przedsiębiorczyni, właścicielka sieci Tel Aviv Urban Food. Uznaje się, że smak doskonały już istnieje. Jest to połączenie kilku składników, np. oliwy i czosnku lub sera roquefort i czekolady. Niektórzy odkrywają własny smak doskonały, np. dla Malki Kafki taka kompozycja to pomidor malinowy, świeże maliny, cebula i miód.

(Źródło: infowire.pl)

 

 

5 KOMENTARZE

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię