kooperatywa spożywcza
Rośnie moda na kooperatywy spożywcze

W ostatnich latach w Polsce pojawiają się kooperatywy spożywcze. To nawiązanie do tradycji polskiej spółdzielczości, która swój złoty okres przeżywała w okresie dwudziestolecia międzywojennego. Czym zatem są te organizacje i w jakim celu powstały?

Czym jest kooperatywa spożywcza?

Kooperatywa spożywcza to nic innego jak spółdzielnia, a więc forma współpracy ekonomicznej kilku podmiotów, która nastawiona jest przede wszystkim na zapewnieniu jej członkom tanich i dobrych jakościowo towarów. To często punkty sprzedaży detalicznej, w których to członkowie mogą zaopatrywać się w potrzebne produkty. Co ważne, spółdzielnie zarządzane są w sposób demokratyczny, stąd też każdy z jej członków ma realny wpływ na działania przez nią podejmowane.

Kooperatywy spożywcze w Polsce

Kooperatywy spożywcze w Polsce zaczęły powstawać ze wzmożoną siłą w drugiej dekadzie XXI wieku. Powstają one w dużych miastach, a jej członkami najczęściej są osoby, które wcześniej chętnie korzystały z giełd warzywnych. Oferowane tam warzywa przechodzą jednak przez ręce wielu pośredników. Dlatego też osoby, które tworzą spółdzielnie nawiązują bezpośrednią współpracę z rolnikami. Dzięki temu warzywa są znacznie tańsze, bowiem takie kwestie jak chociażby transport spółdzielnia organizuje we własnym zakresie.

Czym konkretnie zajmują się kooperatywy spożywcze?

Wiele polskich kooperatywów spożywczych dostarcza swoim członkom warzywa ekologiczne oraz owoce. Nic dziwnego, jest to związane z tym, że coraz więcej osób pragnie zdrowo się odżywiać, dlatego też poszukują one produktów ekologicznych. Tego typu warzywa są uprawiane są zgodnie z rygorystycznymi normami oraz wymaganiami. To dlatego cieszą się one tak dużym zainteresowaniem. Co ważne, ze względu na specyfikę działalności spółdzielni, oferowane przez nie towary posiadają bardzo konkurencyjne ceny.

Kooperatywy spożywcze to piękny przykład współpracy różnych ludzi, których łączy wspólna idea – dbałość o swoje zdrowie. Zrzeszenie się w spółdzielni powoduje, że nabywane towary są tańsze, a więc bardziej dostępne. Jeżeli ktoś ceni sobie ekologiczną żywność, powinien zainteresować się kooperatywami spożywczymi.

2 KOMENTARZE

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.