Czy ryby zawsze są zdrowe?

Czy ryby zawsze są zdrowe? Mogłoby się tak wydawać, ponieważ sporo mówi się o tym jak wiele korzyści płynie ze spożywania rybnych potraw. To prawda jednak wszystko zależy od tego, jaki rodzaj ryb wybieramy, oraz od tego czy dajemy się oszukiwać czy nie. 

Ryby są zdrowe – od dziecka słyszymy to zdanie. Jednak nie zawsze ma ono odbicie w rzeczywistości. Wszystko zależy do tego, jaki rodzaj ryb wybieramy oraz od stopnia naszej świadomości, ponieważ w wielu sklepach możemy zostać łatwo oszukani, tak jak w przypadku soli i limandy.

Ostatnio dosyć głośno mówi się o tym, aby uważać na solę i raczej unikać jej w swoim jadłospisie, ponieważ jest to ryba, która zawiera w sobie mało kwasów omega-3 i innych wartości odżywczych. Jednak nie jest to prawdą, ponieważ prawdziwa sola jest zdrową, chudą rybą, która cechuje się niską zawartością tłuszczy oraz dużą ilością białka. Dzięki niskiej akumulacji rtęci jest także bezpieczna dla kobiet w ciąży oraz dla matek karmiących piersią.

Problem z solą polega na tym, że część sklepów pod tą nazwą sprzedaje inną rybę, a mianowicie limandę, która jest zdecydowanie mniej zdrowa. Sola to ryba, która jest dość droga, na polskim rynku za kilogram tej odmiany powinniśmy zapłacić ok. 150 złotych. W wielu supermarketach jednak ryba „sola” jest sprzedawana za ok. 20 złotych za kilogram. I to właśnie w takich przypadkach należy unikać jej w swoim jadłospisie.

Limanda=sola? 

Sola za 20 złotych to tak naprawdę limanda, która jest hodowlaną rybą karmioną paszą, a w dodatku często jest sprowadzana z Chin, gdzie proces hodowli nie jest ściśle kontrolowany. W mięsie takiej ryby mogą znajdować się toksyny oraz metale ciężkie. Te składniki mają zdecydowanie negatywny wpływ na zdrowie człowieka. W rybie tego typu nie ma zbyt wielu kwasów omega-3, dla których je jemy. Są one podstawą w profilaktyce chorób serca zapobiegają także rozwojowi nowotworów. Eksperci podkreślają, że oszukana sola zawiera dużo mniej tych składników niż inne gatunki ryb.

Inną negatywną kwestią jest sposób połowu limand. Polega on na tym, że są łowione duże ilości ryb bez zwracania uwagi na zasobność łowisk może mieć negatywne skutki ekologiczne i stwarza zagrożenie wyginięcia gatunku.

Nasze pytanie: „czy ryby są zawsze zdrowe?” ma jednoznaczną odpowiedź – nie zawsze jedzenie ryb wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Jednak trzeba sobie zdawać sprawę z jakości wybieranych przez nas produktów. Gdy wybieramy dobrze to nasze zdrowie na tym skorzysta. Jeśli lubisz jeść ryby wybieraj te, które mają dużo wartości odżywczych. Do takich ryb należą dobre gatunkowo łososie oraz sardynki. Zawierają sporo witaminy D oraz kwasów omega-3.

 

 

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.