soczewica

Soczewica to bogactwo witamin i składników odżywczych. Króluje w dietach wegetariańskich i wegańskich, jednak mięsożercy nie powinni się jej bać. W kuchni można ją wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdźcie, dlaczego jest aż tak zdrowa. 

Soczewica jest znana już od wieków. Jedno z hinduskich przysłów brzmi: „ryż jest dobry, ale nie można żyć bez soczewicy”. Zwłaszcza teraz kiedy głośno mówi się o potrzebie ograniczenia mięsa czerwonego. Soczewica jest dla niego dobrą alternatywą – w 100 gramach tej rośliny znajdziemy 25 gram białka. Co istotne, zawiera ona sporo aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć i muszą być dostarczone wraz z dietą.

Soczewica zdrowia doda!

Soczewica zawiera magnez i witaminę B6, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Warto sięgnąć po nią, gdy cierpimy na anemię, ponieważ jest źródłem żelaza, które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Dodatkowo soczewica ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez cukrzyków i osoby odchudzające się.

 

Co przed gotowaniem powinieneś wiedzieć o soczewicy? 4 złote rady
  1. Gotując soczewicę pamiętajmy, aby nie dodawać na początku soli. Powoduje ona, że ziarna twardnieją. Sól należy dodawać w momencie, w którym ziarna są już miękkie.  Zwróćmy uwagę, czy w ogóle jest konieczność dodawania soli – być może inny składnik przygotowywanego dania nada mu już odpowiedni smak.
  2. Suche nasiona soczewicy najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym, suchym pojemniku.
  3. Ugotowaną soczewicę można przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeśli chcemy wykorzystać ją później, należy ją zamrozić.
  4. W sklepach można spotkać soczewicę w puszkach, lepiej jednak sięgać po suche ziarna.

Soczewica ma trzy główne zalety: mało kosztuje, jest zdrowa i można stworzyć z niej mnóstwo ciekawych dań. My polecamy zupę krem, czas przygotowania jest krótki, porcja wystarcza dla 4 osób, a smak zachwyca – sprawdźcie przepis.

Zupa krem z soczewicy

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki: 

  • 20 dag czerwonej soczewicy
  • 2 pomidory
  • 2 bulionetki wołowe
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 50 ml oliwy

Przygotowanie:

  • Należy posiekać czosnek i cebulę, a następnie podsmażyć produkty w garnku.
  • Następnie dodaj wodę i soczewicę.
  • Zagotuj wywar, dopraw bulionetką, by uzyskać wyrazisty smak. Potem gotuj kolejne 20 minut, by soczewica zrobiła się miękka.
  • Dodaj pomidory i gotuj następne 10 minut.
  • Dodaj do zupy cukier i ocet. Zmiksuj, by powstał gładki krem. Udekoruj łyżką kwaśnej śmietany.

(Źródło: infowire.pl)

 

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię