soczewica

Soczewica to bogactwo witamin i składników odżywczych. Króluje w dietach wegetariańskich i wegańskich, jednak mięsożercy nie powinni się jej bać. W kuchni można ją wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdźcie, dlaczego jest aż tak zdrowa. 

Soczewica jest znana już od wieków. Jedno z hinduskich przysłów brzmi: „ryż jest dobry, ale nie można żyć bez soczewicy”. Zwłaszcza teraz kiedy głośno mówi się o potrzebie ograniczenia mięsa czerwonego. Soczewica jest dla niego dobrą alternatywą – w 100 gramach tej rośliny znajdziemy 25 gram białka. Co istotne, zawiera ona sporo aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć i muszą być dostarczone wraz z dietą.

Soczewica zdrowia doda!

Soczewica zawiera magnez i witaminę B6, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Warto sięgnąć po nią, gdy cierpimy na anemię, ponieważ jest źródłem żelaza, które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Dodatkowo soczewica ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez cukrzyków i osoby odchudzające się.

 

Co przed gotowaniem powinieneś wiedzieć o soczewicy? 4 złote rady
  1. Gotując soczewicę pamiętajmy, aby nie dodawać na początku soli. Powoduje ona, że ziarna twardnieją. Sól należy dodawać w momencie, w którym ziarna są już miękkie.  Zwróćmy uwagę, czy w ogóle jest konieczność dodawania soli – być może inny składnik przygotowywanego dania nada mu już odpowiedni smak.
  2. Suche nasiona soczewicy najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym, suchym pojemniku.
  3. Ugotowaną soczewicę można przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeśli chcemy wykorzystać ją później, należy ją zamrozić.
  4. W sklepach można spotkać soczewicę w puszkach, lepiej jednak sięgać po suche ziarna.

Soczewica ma trzy główne zalety: mało kosztuje, jest zdrowa i można stworzyć z niej mnóstwo ciekawych dań. My polecamy zupę krem, czas przygotowania jest krótki, porcja wystarcza dla 4 osób, a smak zachwyca – sprawdźcie przepis.

Zupa krem z soczewicy

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki: 

  • 20 dag czerwonej soczewicy
  • 2 pomidory
  • 2 bulionetki wołowe
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 50 ml oliwy

Przygotowanie:

  • Należy posiekać czosnek i cebulę, a następnie podsmażyć produkty w garnku.
  • Następnie dodaj wodę i soczewicę.
  • Zagotuj wywar, dopraw bulionetką, by uzyskać wyrazisty smak. Potem gotuj kolejne 20 minut, by soczewica zrobiła się miękka.
  • Dodaj pomidory i gotuj następne 10 minut.
  • Dodaj do zupy cukier i ocet. Zmiksuj, by powstał gładki krem. Udekoruj łyżką kwaśnej śmietany.

(Źródło: infowire.pl)

 

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.