Kuchnia polska staje się coraz popularniejsza wśród obcokrajowców. Wynika to z bardzo prostej przyczyny – otóż co roku nasz kraj jest odwiedzany przez liczne rzesze turystów z całego świata. Przebywając w Polsce mają oni znakomitą okazję do spróbowania tradycyjnych potraw. Wśród nich obcokrajowcy chętnie sięgają po kuchnię śląską.

Kuchnia śląska

Kuchnia śląska kojarzy się głównie z tradycyjnymi potrawami. I nic dziwnego, bowiem takie specjały jak żur w chlebie, rolada, kluski śląskie i modra kapusta czy też krupniok to potrawy jadane w Śląsku od dawien dawna. Co ważne, mają one szerokie grono zwolenników również w innych częściach kraju. Czasy zmieniają się, a kuchnia śląska otwiera się na innych, w tym przypadku na obcokrajowców. Sprawdzone receptury cieszą się również uznaniem zagranicznych smakoszy.

Kuchnia śląska oczami obcokrajowców

Turyści z innych krajów coraz chętniej sięgają po tradycyjne, polskie potrawy. Włosi na przykład to najwięksi miłośnicy śląskiej rolady. Próbując nowych dań często robią sobie zdjęcia, które następnie trafiają na portale społecznościowe. W ten sposób, obcokrajowcy dzielą się swoimi doświadczeniami ze znajomymi i tym samym zachęcają ich do przyjazdu do Polski. Fotografie te prezentują reakcje ludzi, którzy pierwszy raz w życiu spotykają się ze śląskimi potrawami. To dodatkowo znakomita forma promocji naszego kraju – do tego całkowicie darmowa. Można mieć pewność, że wszyscy, którzy zobaczą, jak doskonale spędza się czas w nad Wisłą, sami zapragną odwiedzić te miejsce przy najbliższej okazji.

Polskie specjały za granicą

Warto wspomnieć, że obcokrajowcy również po powrocie do rodzinnych stron, szukają polskich potraw w sklepach oraz próbują zgłębić przepisy na regionalne, polskie dania. Nic dziwnego, bowiem smakują one naprawdę wszystkim. Problem w tym, że za granicą nie można  kupić gotowych potraw, które jakością dorównywałyby tym przygotowywanym w Polsce. Dlatego też, nasi goście zazwyczaj samodzielnie przygotowują ulubione dania w oparciu o receptury, które można znaleźć w Internecie.

Polskie potrawy od pewnego czasu podbijają zagraniczne stoły. Jest to konsekwencja coraz większej popularności Polski jako urlopowej destynacji. Dzięki temu takie potrawy, jak żurek, krupniok czy kluski śląskie stale zyskują nowych zwolenników.

3 KOMENTARZE

Skomentuj Marcin Bojar Anuluj odpowiedź

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.