idealna jajecznica

Jajecznica to królowa śniadań. Chcesz przygotować idealną jajecznicę dla swojej drugiej połówki? Jednak czy potrafisz zrobić ją dobrze? Czy udaje ci się uniknąć najczęstszych błędów? Poniżej przedstawiamy kilka rad, które sprawią, że Twoja jajecznica zawsze będzie idealna.

Zwracaj uwagę na czym smażysz jajka

Przed rozpoczęciem smażenia należy wybrać odpowiednią patelnie. Jeśli robisz jajecznicę z niewielu jajek warto wybrać mniejszą patelnię. Te o większej średnicy narażają nas na to, że jajka zbyt mocno się zetną lub nawet przypalą. Jeżeli już jesteśmy przy patelniach to pamiętajcie, aby nie rozgrzać jej zbyt mocno. Jajecznica to danie dla cierpliwych, trzeba ją smażyć na małym ogniu! Najlepiej smażyć jajecznicę na maśle to dodaje jej lekkiego smaku.

Kluczowe jest odpowiednie wymieszanie jajek

Ten krok jest najważniejszy w robieniu jajecznicy. Jeśli zrobisz to źle nie będzie ona puszysta i napowietrzona. Mieszanie białka i żółtka powinno zając od 30 do 40 sekund. Trzeba przyłożyć się do tego kroku, aby jajecznica była pyszna.

Czas smażenia jajecznicy

To jak długo smażymy jajecznice jest bardzo istotne. Zbyt długie trzymanie jej na patelni spowoduje, że stanie się ona sucha i twarda. Trzeba doprowadzić do tego, aby jajka się ścięły, ale zaraz po tym należy zdjąć jajecznice z ognia. Zawsze można sobie pomóc temperaturą uzyskaną podczas smażenia. Jeżeli nie masz wypracowanego wyczucia, wtedy można na moment przed ścięciem się jajek zdjąć patelnie z ognia. Jajka korzystając z nagrzanej patelni same dojdą i będą idealne w smaku.

Kiedy przyprawiać jajecznicę?

Banalne pytanie, ale potrzebne. Wiele osób przyprawia jajecznicę od razu zaraz po wrzuceniu jajek na patelnie. A to duży błąd. Sól, pieprz i inne przyprawy( jeśli lubicie) należy dodać pod sam koniec smażenia. Dodanie ich na początku utrudnia uzyskanie idealnej konsystencji.

Technika techniką, ale..

Jeszcze jedna ważna rzecz. Możesz opanować technikę przysmażania jajecznicy do perfekcji, ale jeśli składniki jakich używasz będą niskiej jakości, to zawsze będzie czegoś brakowało. Zwracajcie uwagę na jakość składników. Produkty dobrej jakości zawsze gwarantują lepszy smak dania.

Podzielcie się z nami swoimi trickami i przepisami na idealną jajecznicę. Na pewno takie macie!

4 KOMENTARZE

Skomentuj Onnn___19 Anuluj odpowiedź

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.