strusina

Strusina to jeden z najbardziej zdrowych rodzajów mięs. Zawiera tylko 0,9 gram tłuszczu w 100 gramach mięsa. W Polsce nie jest jednak popularnym daniem. Możliwe, że to się zmieni, ponieważ jedna ze stołecznych restauracji wprowadza do swojego menu stek ze strusia. 

Lista zalet jakie posiada mięso ze strusia jest bardzo długa, a znajdują się na niej przede wszystkim niska zawartość tłuszczu, ciekawy i nietypowy i nieznany w Polsce smak. Należy do grupy mięs czerwonych z wieloma cechami charakterystycznymi drobiu. W smaku mięso ma wyczuwalną słodką nutę, a także jest mięsem soczystym, podobnym do wołowiny. Najpopularniejsze dania ze strusiem w roli głównej to gulasz, stek oraz tatar.

W jednej z warszawskich restauracji można od niedawna spróbować steka ze strusia. Piotr „Timi” Piotrowski, szef kuchni w  lokalu SteakHouse Evil, strusinę podaje na gorącym kamieniu. Kamień rozgrzewamy do bardzo wysokiej temperatury i przynosimy do stołu razem z zamówieniem. Podajemy steki o średnim wysmażeniu, ale klient ma możliwość dodatkowego dosmażenia mięsa za pomocą rozgrzanego kamienia. Kamień wulkaniczny długo utrzymuje ciepło, dzięki czemu mięso jest niezwykle soczyste do ostatniego kęsa – tłumaczy.

Chów strusi, który odbywa się na wolnym wybiegu, ma pozytywny wpływ na jakość mięsa. W dobie wszechobecnych antybiotyków i hormonów wzrostu, strusina wyróżnia się jako mięso wolne od sztucznych polepszaczy, które są masowo stosowane przy produkcji innych rodzajów mięs dostępnych na rynku. Co ważne, jest najmniej alergizującym mięsem.

Od lat Polska jest największym producentem strusiny i eksportuje ją do wielu krajów Europy Zachodniej. Najchętniej strusiną zajadają są Szwajcarzy, Niemcy i Włosi. Pierwsza hodowla strusi w Polsce powstała w 1993 r. Dla największych ptaków świata polski klimat nie jest uciążliwy. Są odporne nie tylko na afrykański żar z nieba, ale i mrozy.

(Źródło: PAP)

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię