największe mrozy tej zimy

Przed nami najmroźniejsze dni i noce tej zimy. Temperatury spadną poniżej -10 stopni. Jak pomóc organizmowi zwalczyć nieprzyjemne zimno i ochronić przed wyziębieniem? Zdecydowanie powinniśmy rozgrzać nasze organizmy odpowiednią dietą i dodać do niej niezbędne składniki.

Oczywiście możemy również przytulić się do drugiej osoby, wziąć gorącą kąpiel, ale te czynności rozgrzeją nas tylko na chwilę. Do naszego jadłospisu powinniśmy wprowadzać produkty, które nawet jeśli są surowe i jedzone na zimno pozwalają zachować wewnętrzne ciepło i poprawiają krążenie krwi. Oto kilka przykładów produktów, które nam w tym pomogą.

Chili, cynamon, imbir

Przede wszystkim ich największą zaletą jest działanie rozgrzewające. Świetnie pasują do potraw wytrawnych np. rozgrzewającego chili con carne, słodkich jak i napoi. Cynamon hamuje rozwój bakterii, skutecznie zwalcza infekcje gardła. Chili dzięki zawartej kapsaicynie działa zbawiennie na układ immunologiczny. Natomiast imbir skutecznie poprawia krążenie, przez co robi nam się cieplej i skutecznie chroni przed infekcjami. Innym sposobem na wykorzystanie tych przypraw jest dodawanie ich do gorących napoi takich jak kawa czy herbata. W ciągu chłodnych dni warto zrezygnować z mrożonych i zimnych napoi, ponieważ dodatkowo wychładzają nasz organizm. Ja polecam herbatę z cynamonem, miodem i imbirem. Na samą myśl o tym robi się cieplej.

Płatki owsiane

Zima to doskonały czas na owsiankę. Rozgrzewające ziarno owsa to dodatkowe źródło energii dające uczucie sytości na długi czas. Porcja beta-glutenu obniża również poziom złego cholesterolu. Z dodatkiem orzechów i owoców tworzy idealne i zdrowe śniadanie.

Orzechy włoskie

Doskonały pokarm na cały rok, jednak teraz powinniśmy zadbać aby częściej pojawiały  się w naszej codziennej diecie. Są źródłem kwasu alfa-linolenowego, który poprawia nasz układ krążenia. Niech staną się rozgrzewającym dodatkiem do sałatek i deserów.

Fasola i soczewica

Doskonałe źródła białka dla tych, którzy nie jedzą mięsa, ale nie tylko. Oczyszczą z toksyn oraz pomogą nam w walce podczas zrzucania zbędnych kilogramów. W chłodne dni na pewno nas rozgrzeją i mogą być gwiazdami wielu potraw. Więcej o właściwościach soczewicy przeczytasz tutaj.

Spośród wielu sposobów na ogrzanie, spróbujmy skorzystać z rozgrzewających działań niektórych potraw. Różnorodność diety zapewni nie tylko wewnętrzne ciepło, ale też pomoże utrzymać zdrowie. Jedzmy gorące potrawy, pijmy rozgrzewające napoje, a żadna zima i najgorsze mrozy nie będą nam straszne.

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię