Sushitilla z tuńczykiem

Jeżeli jesteście ciekawi nowych smaków i ciągle poszukujecie nietypowych połączeń w kuchni – najnowszy trend powinien was zainteresować. Sushitilla jest teraz modnym smakołykiem. Sprawdźcie, jak przygotować tę potrawę.

Sushi to bardzo modne danie, które zagościło już w naszych domach. Jemy go zarówno na mieście jak i próbujemy własnych sił w kuchni i przyrządzamy sushi w domowych warunkach. Jednak każdy, kto próbował wykonać to zadanie przyzna, że nie jest to taka łatwa sprawa. Wymaga sprawności w kuchni oraz trzeba poświęcić na to dosyć dużo czasu. Jednak w gastronomii pojawiła się interesująca alternatywa.

Jednym z najnowszych trendów jest łączenie dwóch dań w jedno, które tworzą dzięki temu nowe, niecodzienne kombinacje smaków. Sushitilla to alternatywa dla klasycznego japońskiego przysmaku, czyli sushi w tortilli. Przygotowanie tego dania nie wymaga użycia ryżu ani glonów.  Szukanie nowych połączeń smakowych to gratka dla fanów gotowania. A połączenie tych dwóch dań w jedno może dostarczyć nam niecodziennych wrażeń kulinarnych.

Poniżej znajdziecie trzy propozycje na sushitillę.

Łososiowa sushitilla

Tradycyjne połączenie łososia i kremowego serka jest już nam dobrze znane, całość zawinięta jednak w tortillę o smaku curry będzie nie tylko treściwszym posiłkiem, ale również nada potrawie wyrazistego smaku.

Składniki:

  • Tortilla o smaku curry
  • Kremowy serek
  • Wędzony łosoś
  • Szczypiorek
  • Ogórek zielony

Przygotowanie:

Tortillę smarujemy kremowym serkiem. Na środku kładziemy plastry łososia, pokrojonego w słupki ogórka i źdźbła szczypiorku. Zawijamy całość i kroimy w plastry o grubości ok. 3 cm.

Sushitilla z tuńczykiem

Tuńczyk to jedna z najpopularniejszych ryb na świecie. Jest niskokaloryczny i zawiera wiele białka i składników odżywczych korzystnych dla naszego organizmu. Warto więc włączyć go do naszego menu.

Składniki:

  • Tortilla o smaku curry
  • Kremowy serek
  • Ogórek konserwowy
  • Pomidor
  • Surowy tuńczyk

Przygotowanie:

Tortillę smarujemy serkiem. Ogórka i pomidora pozbawiamy gniazda nasiennego (mokrej części) i kroimy w słupki. Tuńczyka kroimy w paski. Wszystkie składniki układamy na środku tortilli i zawijamy. Kroimy w plastry grubości ok. 3 cm.

Sushitilla w formie hand roll

Jeśli nie lubimy jeść za pomocą pałeczek, to polecamy przygotowanie sushitilli w formie hand rolla. Dodatkowo jeśli nie przepadamy za tradycyjnym sushi, za to lubimy ryby, to polecamy innowacyjną wersję sushitilli.

Składniki:

  • Tortilla pszenna
  • Czerwona kapusta
  • Awokado
  • Kukurydza
  • Surowy tuńczyk
  • Szczypiorek
  • Sezam
  • Limonka

Przygotowanie:

Tuńczyka lekko podsmażamy (na tyle, aby pozostawić w środku pas surowej ryby). Obtaczamy w sezamie i kroimy na plasterki. Na tortilli układamy poszatkowaną kapustę, pokrojone awokado, kukurydzę i tuńczyka. Posypujemy szczypiorkiem. Całość skrapiamy limonką i zawijamy.

Smacznego!

 

Materiał powstał we współpracy z marką Sandra

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię