szpinak

Brak pomysłu na obiad? Świeży szpinak to bardzo dobry składnik. Poznaj trzy proste i smaczne przepisy na dania ze szpinakiem.

Świeży szpinak smakuje dużo lepiej niż ten mrożony. Na szczęście nawet zimą możemy go dostać. Dania oparte o ten składnik mają dwie główne zalety: krótki czas przygotowania oraz dużo składników odżywczych – głównie kwas foliowy. Poznaj trzy proste i bardzo smaczne przepisy.

Spaghetti ze szpinakiem

Składniki:

200 g makaronu spaghetti
400 g świeżego szpinaku
200 g drobnych pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany do zup 12 proc.
olej, sól, pieprz
2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Szpinak przebrać, umyć, osączyć. Pieczarki lekko przesmażyć na oleju w dużym rondlu, dodać szpinak i smażyć kilka minut, delikatnie mieszając. Pod koniec smażenia dodać czosnek, zabielić śmietaną, lekko osolić.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, wymieszać w rondlu z sosem szpinakowym, wyłożyć na talerze. Oprószyć pieprzem, posypać parmezanem.

Tortilla ze szpinakiem

Składniki: 

400 g szpinaku
600 g młodych ziemniaków
czerwona papryka
2 cebule
2 ząbki czosnku
7 jajek
szklanka mleka
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
listki natki pietruszki albo lubczyku
olej, sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Szpinak przebrać, umyć, wrzucić na minutę do wrzątku, odcedzić na sicie i opłukać w zimnej wodzie. Jajka roztrzepać z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać ziemniaki i smażyć jeszcze kilka minut. Dołożyć szpinak i paprykę, zalać masą jajeczną, przykryć patelnię, smażyć jeszcze ok. 20 minut, aż masa się zetnie (jeśli patelnia jest żaroodporna i ma odkręcaną rączkę, tortillę można zapiec w piekarniku – ok. 25 minut w temp. 190 st. C.) Tortillę wyjąć z patelni na talerz, przestudzić i kroić na porcje jak tort. Przed podaniem posypać natką.

Sałatka szpinakowa z truskawkami

Składniki: 

400 g szpinaku,
łyżka orzeszków piniowych
ząbek czosnku
2-3 gałązki świeżego tymianku
5 łyżek oliwy
3 łyżki octu balsamicznego
250 g truskawek
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Listki szpinaku oczyścić, opłukać, dobrze osączyć i porwać na mniejsze kawałki. Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać i drobno pokroić. Listki tymianku oderwać od gałązek.

Ocet wymieszać ze szczyptą soli, cukru i pieprzu, czosnkiem, tymiankiem i oliwą. Truskawki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki, włożyć do salaterki, polać sosem i odstawić na 5 minut.

Smacznego!

(Źródło: mowimyjak.pl)

 

3 KOMENTARZE

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię