tuńczyk niebezpieczny dla zdrowia

Chodzi o tuńczyka w puszce. Naukowcy udowadniają, że spożywanie go w dużych ilościach jest niebezpieczne dla zdrowia. Wszystkiemu winny jest cynk. 

Naukowcy z Binghamton University w Nowym Jorku chcieli zbadać jedzenie umieszczane w puszkach pod względem ilości zawartego w nim cynku. Do analizy wybrali tuńczyka, kurczaka, kukurydzę i szparagi. Te produkty naturalnie zawierają bardzo małą ilość cynku. Jednak chcieli sprawdzić, co się z nimi dzieje, gdy jedzenie umieszcza się w puszkach, których wnętrze wypełnione jest właśnie tym pierwiastekiem. Okazało się, że najbardziej zanieczyszczony cynkiem jest tuńczyk. Zawiera nawet 100 razy więcej pierwiastka niż stanowi zalecana dzienna dawka. Wpływa na to sos, w którym zanurzone są kawałki ryby – wchłania on najwięcej cynku, który później jemy. Drugim najbardziej zanieczyszczonym produktem był kurczak, kolejne były szparagi. Jeżeli chodzi o jedzenie z puszek najbezpieczniejsza okazała się kukurydza.

Cynk jest niezbędny dla funkcjonowania naszego organizmu

Aby odpowiednio funkcjonować nasz organizm potrzebuje cynku.Wspomaga nasz układ odpornościowy, poprawia pracę mózgu oraz zwiększa płodność. Przyjmowany w odpowiedniej dziennej dawce, czyli ok. 15 mg pomaga zapobiegać nowotworom. Cynk wpływa także na to, że jesteśmy w stanie odczuwać smaki i zapachy. Odpowiednia ilość tego pierwiastka w organizmie zapewnia także dobrą kondycję włosów i paznokci.

Co za dużo to jak zawsze niezdrowo

Jednak jak udowadniają naukowcy z Nowego Jorku przebadane przez nich produkty zawierają zbyt dużo cynku. Najniebezpieczniejszy z całego zestawienia jest tuńczyk w puszcze, zawartość pierwiastka w tym produkcie jest sto razy większa niż zalecana dzienna dawka. A jak wiemy, co za dużo to zawsze niezdrowo. Nadmiar tej substancji w organizmie może prowadzić do poważnych powikłań takich jak: bóle żołądka, nudności, bóle głowy, brak apetytu. Naukowcy sugerują także, że przedawkowanie cynku prowadzi do zespołu nieszczelnego jelita.

Eksperci stwierdzili, że cząstki cynku osiadają na kosmkach jelitowych, ograniczając ich powierzchnię. Przez to wpływają na sposób, w jaki jelita wchłaniają składniki odżywcze. Okazuje się też, że owe cząsteczki, jeśli w naszym organizmie występują w nadmiarze, mogą wywoływać w jelicie cienkim poważny stan zapalny. W konsekwencji dochodzi do tworzenia się szczelin, które do krwioobiegu przepuszczają toksyny i bakterie.

Substancje ze zbyt dużą ilością cynku mogą być dla nas niebezpieczne. Jednak warto pamiętać, żeby zachować zdrowy rozsądek w spożywaniu i dobieraniu składników w naszej diecie.

 

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię