groźna bakteria w serze twarogowym

W serze twarogowym wykryto groźną bakterię. Producent podjął decyzję o wycofaniu produktu ze sklepów. W twarogu sernikowym wykryto bakterię Listeria monocytogenes. 

GIS wydał specjalny komunikat, w którym przekazuje informację o tym, że w wyniku kontroli właścicielskiej w jednym z twarogów sernikowych wykryto groźną bakterię. Chodzi o ser wyprodukowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Radomsku.

Produkt – „Twaróg sernikowy”
Opakowanie – 0.5 kg i 1 kg
Producent – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku
Numer partii: 2907185
Termin przydatności do spożycia: 29.07.2018

Producent informuje o możliwości zwrotu zakupionego produktu –Niniejszym informujemy, iż w trosce o bezpieczeństwo naszych konsumentów zdecydowaliśmy o wycofaniu produktu z rynku (…). Prosimy o zwrot zakupionych produktów oznaczonych w/w terminem przydatności do placówki, w której został zakupiony – piszą w oświadczeniu prezes OSM Radomsko Mariusz Broniszewski oraz wiceprezes ds. skupu, transportu, obsługi i promocji Agata Kasperkiewicz.

W twarogu wykryto bakterię Listeria monocytogenes. Jest ona groźna dla zdrowia człowieka, ponieważ wywołuje listeriozę. Choroba ta jest podstępna, ponieważ na początku nie ma żadnych objawów jej występowania. Jednak jest niebezpieczna przede wszystkim dla osób z niską odpornością oraz dla seniorów. Może wywoływać zapalenie opon mózgowych lub sepsę. Listerioza jest też groźna dla kobiet w ciąży. Jej objawy są podobne do grypy, a konsekwencją może być obumarcie płodu lub występowanie listeriozy wrodzonej u noworodka.

Zapobieganie listeriozie to przede wszystkim przestrzeganie zasad higieny osobistej. Jej leczenie odbywa się za pomocą antybiotyków.

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię