tłuszcze trans

Światowa Organizacja Zdrowia chce całkowitego zakazu stosowania tłuszczów trans w żywności. Opracowała plan o nazwie „Replace”. Według jego założeń, tłuszcze te mają zniknąć z produktów do 2023 roku.

Tłuszcze trans pochodzenia przemysłowego można znaleźć m.in. w margarynach, słodyczach, chipsach, ciastkach, fast foodach, gotowej żywności takiej jak np. pizza, majonez. Składnik ten obecny jest nawet w chlebie! Producenci chętnie używają tłuszczy trans, ponieważ, poprawiają smak i wydłużają trwałość produktów. Ich spożywanie w jakiejkolwiek ilości jest szkodliwe dla zdrowia. WHO od dawna przestrzega, że zwiększają one ryzyko otyłości, chorób serce, czy cukrzycy. Szacuje się, że każdego roku tłuszcze trans przyczyniają się do śmierci ok. 30 tysięcy osób.

14 maja Światowa Organizacja Zdrowia oficjalnie wypowiedziała wojnę tłuszczom trans, wzywając rządy wszystkich państw do rezygnacji z ich stosowania. Zaleca, aby władze państw zapoznały się ze specyfiką przemysłowej produkcji tłuszczów, promowały producentów, którzy zdecydują się zastąpić tłuszcze zdrowszymi olejami. Wiele państw podjęło już decyzję o ograniczeniu lub zakazie stosowania tłuszczów trans. Wśród nich znajdują się m.in. Dania, Szwajcaria, Kanada, Wielka Brytania i Stany Zjednoczone.

Polscy producenci wciąż nie mają obowiązku podawania informacji o zawartości tłuszczów trans w żywności. Zalecane jest, aby spożycie tych produktów było tak niskie, jak to tylko możliwe. Warto przemyśleć, co trafia na wasze talerze i w niektórych wypadkach zastąpić ulubione jedzenie jego zdrowszym odpowiednikiem. Dzięki temu będziecie czuć się o wiele lepiej. A ryzyko wystąpienia groźnych chorób także zostanie zredukowane.

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię