pieczona gęsina

Ciemne mięso o bardzo delikatnym smaku i pięknym zapachu. Bogate w białko i inne witaminy m.in fosfor, żelazo i  magnez. O czym mowa? O gęsinie – daniu, które zostało zapomniane. Jednak teraz restauratorzy próbują je wskrzesić m.in przez akcję „Gęsina na świętego Marcina”. Sprawdźcie, kiedy gęsi są najlepsze i jak je przyrządzać. 

Kiedyś w Polsce wiele regionów szczyciło się własnym gatunkiem gęsi. Dziś część z nas słyszała co najwyżej o gęsi owsianej. Polska gęsina w dużej części trafia bowiem na eksport. Cykl hodowlany gęsi trwa co najmniej cztery miesiące. Rozpoczyna się wiosną, a kończy jesienią. Dlatego właśnie najlepsze gęsi trafiają po zakończeniu sezonu hodowlanego. Jest to typowe mięso tego okresu – przygotowuje się je właśnie na dzień świętego Marcina – 11 listopada.

Od kilku lat gęsinę promuje się w Polsce w ramach akcji „Gęsina na świętego Marcina”. Pomysłodawcy – Slow Food Polska – namawiają restauratorów do włączania gęsiny do codziennego jadłospisu. Różnorodność przygotowywanych dań jest zaskakująca: od gęsiny pieczonej z warzywami i owocami, przez pasztety, musy, aż po czekoladowe fondanty z gęsim tłuszczem i crème brûlée z gęsiej wątroby. Warto spróbować tych niecodziennych dań albo samodzielnie w domu przygotować pieczoną gęś.

Jeżeli naszła was ochota na zjedzenie gęsiny to polecamy przepis według według Ewy Wachowicz:

Składniki

  • gęś
  • 5 porów
  • 500 gram suszonych, wędzonych śliwek
  • sól morska w płatkach
  • śliwki i gruszki marynowane w occie
  • kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie:

Pory umyć i pokroić w krążki. Wymieszać ze śliwkami. Włożyć do środka gęsiej tuszki. Spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Gęś natrzeć solą. Jeśli nie dostaniemy soli w płatkach, można użyć innej.
Tak przygotowaną tuszkę przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić na 5 godzin do piekarnika, nagrzanego do zaledwie 90 st. C.
Po tym czasie gęś wyjąć, przykryć folią i odstawić na 0,5 godziny. Następnie zdjąć folię i ponownie włożyć do piekarnika – tym razem rozgrzanego do 220 st. C. Piec przez 20 minut.
Wyjąć, przełożyć na półmisek, udekorować gruszkami, śliwkami i rozmarynem, podać na stół.

(Źródło: infowire.pl)

1 KOMENTARZ

Skomentuj Daria Anuluj odpowiedź

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.