Masz wrażenie, że czasem podczas gotowania wszystko jest przeciwko Tobie? A może lubisz gotować, ale chcesz uprościć sobie niektóre czynności. Sprawdź kuchenne triki, które ułatwiają życie.
Gotowanie potrafi zmęczyć. Zwłaszcza jeżeli nie lubisz tego robić. Jednak istnieje cała masa pożytecznych sztuczek, które pomogą Ci się odnaleźć w kuchennej rzeczywistości. Jesteśmy zdania, że życie należy sobie ułatwiać, a nie utrudniać, dlatego zobaczcie listę 16 kuchennych trików.
Pojemnik na lód i zioła
Posiekaj zioła i umieść je w pojemniku przeznaczonym na kostki lodu. Zalej i zamroź. W ten sposób zachowasz świeżość ziół na dłużej.
Szklanka wody i jajko
Zdarzyło Ci się zastanawiać, czy jajko którego używasz jest aby na pewno świeże? Jeśli tak, to mamy prosty sposób, aby to sprawdzić. Weź szklankę z wodą i umieść tam jajko. Jeżeli będzie na dnie to znaczy, że nadaje się do jedzenia, jeżeli pływa lepiej je wyrzuć.
Nić dentystyczna i ciasto
Krojenie biszkoptu wymaga dużej precyzji i uwagi, a nóż często sprawia, ze przekroimy je nierówno. Zamiast niego można zastosować nic dentystyczną, która dobrze nadaje się do krojenia miękkich produktów.
Ciasto naleśnikowe i butelka po ketchupie
Przelej ciasto naleśnikowe do pustej i umytej butelki po ketchupie. Z takiego pojemnika wlewaj ciasto na patelnie. Zobaczysz, jakie to proste. Poza tym zmniejsza się ilość naczyń do umycia.
Mrożone winogrono i wino
Aby utrzymać wino w odpowiednio chłodnej temperaturze dodaj do niego zamrożone winogrono. Wygląda bardzo estetycznie i schładza wino.
Gotująca się woda i drewniana łyżka
Ile to razy w kuchni wykipiała wody? Nie da się tego chyba zliczyć. A jest prosty sposób, żeby temu zapobiec – wystarczy położyć na garnku drewnianą łyżkę. To zastopuje kipienie.
Sok z cytryny i limonki
Przed wyciskaniem soku warto rozwałkować ręką cytrusy. Wtedy będą łatwiej puszczały soki.
Przezroczysty lód
Aby uzyskać przezroczysty lód należy zalać pojemnik na kostki lody wrzącą wodą.
Płacz i cebula
Mogłoby się wydawać, że płacz podczas krojenia cebuli to norma. Jednak można temu zapobiec. Wystarczy schować cebulę do zamrażarki na kilkanaście minut. I po płaczu.
Przywracanie jędrności rzodkiewce i szczypiorkowi
W upalne dni rzodkiewka i szczypiorek często tracą jędrność. Umieść je w chłodnej wodzie na kilka godzin.
Przyprawy, a świeżość
Aby przyprawy zachowały swój odpowiedni kolor i intensywny zapach należy trzymać je w szczelnych pojemnikach. Najlepiej w zacienionym miejscu.
Zapach kalafiora i brokuła podczas gotowania
Jeżeli przeszkadza Ci zapach kalafiora lub brokuła podczas gotowania to możesz się go pozbyć. Jak? Wrzuć suchą skórkę chleba na chwilę do gotującej się wody. Po chwili ją wyjmij,a zapach powinien zniknąć.
Ubijanie białek i sól
Chcesz, żeby piana z białek wyszła Ci ładna jak nigdy dotąd? Przed ubijaniem dodaj szczypty soli, to zagwarantuje dobry efekt.
Etap gotowania, a sól
Jeżeli solisz potrawę na początku gotowania, tym samym sprawiasz, że dłużej będzie surowa. Jeżeli chcesz by np. ryż ugotował się szybciej, posól go w połowie lub pod koniec gotowania.
Odpadająca panierka
Częstym problemem przy smażeniu jest odpadająca panierka. Aby temu zaradzić włóż opanierowane potrawy do lodówki na ok. 30 minut. To sprawi, że panierka będzie lepiej przylegała.
Deska do krojenia i mokry, papierowy ręcznik
Drewniana deska do krojenia może się ślizgać i przemieszczać po blacie. Jeśli chcesz uniknąć zranienia nożem i unieruchomić deskę – podłóż pod nią mokry, papierowy ręcznik.
Woda nie kipi jak się kładzie łyżkę na garnka – sprawdziłam działa